Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartoflanka na skrzydełkach :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

½ łyżki masła ,2 kapelusze grzybów suszonych ,2 łyżki łuskanego solonego słonecznika,2 łyżki pokrojonego koperku
2 łyżeczki mąki ,4 szklanki wody,½ szklanki słodkiej śmietanki ( 30 lub 18 % )
cebula 1 szt.
ziemniaki 4 szt.
marchew 2 szt.
skrzydełka kurczaka 4 szt.
olej słonecznikowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflanka na skrzydełkach :

Obrać , umyć i pokroić w dużą kostkę ziemniaki i marchew .Włożyć do garnka , dodać skrzydełka, suszone grzyby , połowę Bulionetki ( lub odpowiednio odrobinę przyprawy typu Vegeta , Jarzynka itp. ) i zalać wodą .Cebulę pokroić w ,, piórka „ i zeszklić początkowo na suchej patelni , a gdy zmięknie dodać olej- zrumienić . Na patelnię dodać masło i słonecznik . Chwile smażyć , a potem dodać do zupy . Gotować 50 minut .Wyjąć skrzydełka i grzyby . Grzyby pokroić w paseczki .Ze skrzydełek usunąć kości , chrząstki i skórki ( jak komuś nie przeszkadzają skórki to może je zostawić ) , a czyste chude mięso i grzyby wrzucić do garnka .Rozrobić w odrobinie zimnej wody mąkę zaciągnąć nią zupę . Wlać śmietankę .Doprawić przyprawą do zupy .
Podawać posypaną koperkiem .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka/picola 24.05.2011 17:23
dobre
eli_555 30.04.2011 22:45
lubię taką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak