Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chili con carne

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

400 g mielonego mięsa wołowego
o smaku wędzonej papryczki chi
1 puszka czerwonej fasoli
2 papryczki chili
1 puszka pomidorów bez skórki
puszki kukurydzy
2 srednie cebule
½ łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól do smaku
bulion wołowy 250 ml
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
olej słonecznikowy 2 łyżki
oregano 1 łyżeczka
papryka czerwona 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Chili con carne

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy
Krok 1 - Chili con carne foto
2
i kroimy w drobną kostkę,
Krok 2 - Chili con carne foto
3
z czosnkiem robimy to samo.
Krok 3 - Chili con carne foto
4
Z papryki chili oraz czerwonej papryki usuwamy gniazdo nasienne,
Krok 4 - Chili con carne foto
5
kroimy w paski a
Krok 5 - Chili con carne foto
6
następnie każdą oddzielnie kroimy
Krok 6 - Chili con carne foto
7
w drobną kosteczkę.
Krok 7 - Chili con carne foto
8
Fasolę czerwoną
Krok 8 - Chili con carne foto
9
oraz kukurydzę odcedzamy z zalewy.
Krok 9 - Chili con carne foto
10
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju słonecznikowego o smaku wędzonej papryczki chili i wrzucamy cebulę.
Krok 10 - Chili con carne foto
11
Smażymy ją tak długo aż się zeszkli, po czym dodajemy czosnek
Krok 11 - Chili con carne foto
12
i oregano.
Krok 12 - Chili con carne foto
13
Po minucie smażenia dodajemy kmin rzymski
Krok 13 - Chili con carne foto
14
oraz mielone mięso.
Krok 14 - Chili con carne foto
15
Smażymy na wolnym ogniu,
Krok 15 - Chili con carne foto
16
aż mięso zmieni kolor. Wtedy wlewamy na patelnię pomidory wraz z zalewą
Krok 16 - Chili con carne foto
17
oraz bulion wołowy.
Krok 17 - Chili con carne foto
18
Doprawiamy papryczką chili, solą i pieprzem Cayenne.
Krok 18 - Chili con carne foto
19
Mieszamy, dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.
Krok 19 - Chili con carne foto
20
Dusimy wszystko na małym ogniu przez 20 min.
Krok 20 - Chili con carne foto
21
Dodajemy na samym końcu odsączoną z zalewy czerwoną fasolę
Krok 21 - Chili con carne foto
22
oraz kukurydzę
Krok 22 - Chili con carne foto
23
kukurydzę i gotujemy na małym ogniu przez 4 min, delikatnie mieszając. Dodajemy koncentrat pomidorowy do smaku.
Krok 23 - Chili con carne foto
24
Serwujemy
Krok 24 - Chili con carne foto
25
z podgrzanymi na suchej patelni
Krok 25 - Chili con carne foto
26
plackami tortilli
Krok 26 - Chili con carne foto
27
lub ugotowanym ryżem.
Krok 27 - Chili con carne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 21.05.2013 12:07
Bardzo sycące danie.
Andrzej8 20.05.2013 15:13
zapowiada się smakowicie
2milutka 20.05.2013 12:11
bardzo smaczne;)
Patriszja
Patriszja 20.05.2013 11:59
kocham !!!!!!!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak