Przepis i sposób przygotowania na: Chałka trzy smaki
Kroki postępowania
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
125 ml ciepłego mleka
1 jajko
4 łyżki cukru
2 łyżki oleju
5 łyżek ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1 żółtko do posmarowania
2 łyżki sezamu
2 łyżki maku mielonego
2 łyżeczki kurkumy
Mleko podgrzewam, a następnie wykruszam do niego drożdże i wsypuję łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszam energicznie i odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce.
Do dużej miski wsypuję mąkę ,wlewam rozczyn, jajko rozmącone z resztą cukru oraz ciepłą wodę i olej.
Dosypuję sól.
Wyrabiam elastyczne i gładkie ciasto.
Odstawiam na 60 minut w ciepłe miejsce.
Do jednej dodaję sezam,do drugiej mak, a do trzeciej części kurkumę.
Robię wałeczki równej długości.
Zlepiam początek warkocza i dokładnie do zaplątuję .
Odstawiam na 20 minut.
Piekę 30-35 minut w temp 175 stopni C.