Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną i warzywami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
kasza jaglana 0,25 szklanki
wrzątek 0,5 szklanki
bryndza 50 g
kalafior 200 g
brokuł 150 g
marchew 0,5 sztuki
cebula 0,5 sztuki
czosnek 1 ząbek
olej rzepakowy 1 łyżka
Przyprawa curry orientalna Prymat 0,5 łyżeczki
kurkuma 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
sól
jajko do smarowania
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną i warzywami

Kaszę jaglaną przepłukać zimną a następni gorącą wodą. Zalać wrzątkiem i gotować do całkowitego wchłonięcia wody (uważać żeby nie przypalić). Odstawić do wystudzenia.

Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać, marchew obrać i zetrzeć na tarce.

Kalafior i brokuł podzielić na małe różyczki, gotować w osolonej wodzie do miękkości, przestudzić.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć czosnek, cebulę i marchew, następnie dodać przyprawy, podsmażyć i resztę składników (kaszę, brokuł, kalafior). Całość dobrze wymieszać, odstawić do wystudzenia.

Z ciasta francuskiego wykroić koła o średnicy ok. 12 cm (6 sztuk), nałożyć po łyżce farszu oraz cienki plasterek sera, brzegi posmarować jajkiem i skleić na kształt rogalików. Górę każdego posmarować jajkiem, piec w rozgrzanym piekarniku w temp 200 stopni ok 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 21.10.2016 17:45
W sumie nigdy nie wiedziałam co mam robić z tą kasza jaglaną. fajny pomysł.
Olga_SK 19.05.2013 17:29
rogaliki zawsze tylko na słodko robiłam. ale Twój pomysł kusi!! :)
Renata9 19.05.2013 17:05
z takim farszem rogalików francuskich nie robiłam, muszę je wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak