Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Clafoutis z wiśniami i migdałami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wiśnie 500g
mąka 150 g
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
płatki migdałowe (100g
jajko 3
cukier 100g25g osobno
śmietana 18 proc gęsta 3 łyżki
mleko 125 ml
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
cukier puder
olejek waniliowy kilka kropel

Przepis i sposób przygotowania na: Clafoutis z wiśniami i migdałami

Wiśnie umyc, wydrylowac i przelozyc na sitko do osączenia. Po 10 minutach przełozyc do miseczki i zasypac 25g cukru, wymieszac. odstawic na 30 minut. Forme do pieczenia (mozna użyc ceramicznej lub do tart) wysmarowac masłem i wysypać częścią płatków.
Mąkę z proszkiem przesiac, dodac cukier, jajka, mleko, śmietanę, olejek i szczypte soli i wszystko wymieszac na gladka masę mikserem lub trzepaczką. Ciasto ma mieć
konsystencje smietany. Owoce przełozyć do formy na migdały (kilka odłozyc do dekoracji na wierzch). Zalac masą owoce, połozyc odłozone wiśnie, wierzch posypac platkami migdałowymi. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut i potem zmniejszyc na 180 i piec przez 30 minut do suchego patyczka. Po wyjeciu przestudzić i posypac cukrem pudrem.
Pyszne orzezwiające, szczegolnei jak sie ma wisnie i nie wiadomo co z nimi zrobić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 21.08.2011 22:10
smakowite
ZEWA 24.04.2011 19:16
wygląda bosko
Sarenka 07.03.2011 18:37
Baaaaaaaardzo apetyczne!
Kasia77
Kasia77 26.02.2011 16:52
ciekawa nazwa
ZEWA 01.01.2011 19:45
na sam widok ślinka cieknie
eli_555 19.11.2010 21:00
pychotka
justyna111 26.09.2010 17:54
apetyczne
Lidia11 26.09.2010 16:10
super
marzencia2007 25.08.2010 11:12
wyglada bosko :) pewnie smakuje jeszcze lepiej! :)
iwa643 25.07.2010 08:35
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak