Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik urodzinowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajek 5 sztuk
mąki 3/4 szklanki
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
cukru 3/4 szklanki
kakao 2 łyżeczki
soli 1 szczypta
masa kremowa
masła 1 kostka
budyń waniliowy 1 opakowania
czekolady mlecznej 5 kostek
cukru pudru 0,5 szklanki
Masa śmietanowa:
śmietany 30% 2 sztuki
śmietan fix 2 opakowania
cukru pudru 0,5 szklanki
galaretka czerwona
DODATKOWO:
Krem truskawkowy:
krem śmietankowy
perełki
truskawki
wafelek 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik urodzinowy

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Wsypać cukier i zmiksować. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem przesiać przez sito. Wymieszać łyżką drewnianą. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 około 30-35 minut. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół.Tak samo upiec biszkopt jasny.
Krok 1 - Torcik urodzinowy foto
2
Masa kremowa: Masło w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem. Budyń rozrobić według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wafelek drobno pokroić. Do masła dodać budyń nie przerywając miksowania. Następnie wlać czekoladę oraz rozdrobniony batonik. Jeszcze chwilkę pomiksować. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Gdy stężeje pokroić w kosteczkę. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kosteczkę. Masa śmietanowa: Śmietanę wylać do miski i miksować. Gdy śmietana zacznie gęstnieć wsypać cukier puder oraz śmietan fix. Miksować aż masa będzie puszysta.
Krok 2 - Torcik urodzinowy foto
3
Ostudzone biszkopty nasączyć herbatą z cukrem. Wyłożyć krem ciemny, przykryć jasnym biszkoptem a następnie bitą śmietaną z galaretką i brzoskwiniami. Przykryć ciemnym biszkoptem i ponownie wyłożyć ciemny krem. Przykryć jasnym biszkoptem. Krem truskawkowy i śmietankowy rozrobić według przepisu na opakowaniu i ozdobić według przepisu na opakowaniu.
Krok 3 - Torcik urodzinowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JOANNA16 02.06.2013 21:40
piękny i pewnie pyszny
Róża1 27.05.2013 14:35
pychotka:-)
Andrzej8 19.05.2013 20:36
super torcik
justys759 18.05.2013 23:05
wspaniały!
Megg 18.05.2013 17:09
przepiękny torcik!!!!
LoLa 18.05.2013 16:05
wygląda smakowicie
SmacznaPyza 18.05.2013 15:32
kremy do przełożenia robisz sama a do dekoracji proszkowe ? niefajnie
artur7 18.05.2013 14:13
pysznie wyglada
bogusia19 18.05.2013 13:16
jednym słowem pycha
dodi 18.05.2013 13:04
sama tortów nie robię ale innych podziwiam
Renata9 18.05.2013 12:47
super torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak