Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybowa z ,,kopczykiem"

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pieczarki 20 dag
masło kurkowe 2 łyżki
szalotki 4 sztuki
olej 2 łyżki
masło 1 łyżka
sól do smaku 1 szczypta
pieprz mielony do smaku 1 szczypta
mąka 1 łyżka
śmietana 1/3 szklanki
wywar z moczenia grzybów 1 szklanka
koper świeży lub mrożony 3 gałązki
przyprawa do zup do smaku 1 łyżeczka
ziemniaki 6 sztuk
koperek usiekany do posypania 3 łyżki
bulion warzywny 2,5 szklanki
lubczyk 1 gałązka
grzyby suszone 2 garści

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowa z ,,kopczykiem"

Kroki postępowania

1
Grzyby suszone namoczyć na 2 godziny w ciepłej wodzie. . Odcedzić zachowując wywar.
Krok 1 - Grzybowa z ,,kopczykiem" foto
2
Pokroić w paseczki.
Krok 2 - Grzybowa z ,,kopczykiem" foto
3
Pieczarki pokroić w plasterki lub kosteczkę jak kto woli.
Krok 3 - Grzybowa z ,,kopczykiem" foto
4
Obrać cebule i drobno pokroić. Usmażyć na złoto na oleju z masłem w garnku o grubym dnie .
Krok 4 - Grzybowa z ,,kopczykiem" foto
5
Dorzucić pokrojone pieczarki i zrumienić. Dodać masło kurkowe ( lub zwykłe masło ) . Chwile smażyć.
Krok 5 - Grzybowa z ,,kopczykiem" foto
6
Wlać grzyby suszone wraz z wywarem w którym się moczyły. Dolać wywar warzywny.
Wrzucić lubczyk. Lekko posolić. Gotować 30 minut .
Krok 6 - Grzybowa z ,,kopczykiem" foto
7
Mięso doprawić do smaku.
Krok 7 - Grzybowa z ,,kopczykiem" foto
8
Po tym czasie nastawić
obrane i umyte ziemniaki i je gotować w osolonej wodzie ok. 30 minut.
Do zupy wrzucić malutkie kulki z lekko posolonego i popieprzonego mięsa mielonego ( na prawdę szczyptę ) i niech się gotują w zupie aż ziemniaki będą miękkie.
Zagotować. Wlać śmietankę. Doprawić do smaku. Dodać połowę koperku.
Ziemniaki utłuc i wymieszać z resztą pokrojonego kopru.
Krok 8 - Grzybowa z ,,kopczykiem" foto
9
Podawać kładąc na środek talerza ,,kopczyk" z ziemniaków , oblewać na około zupą.
Całość moim zdaniem starczy za jednogarnkowy posiłek.
Krok 9 - Grzybowa z ,,kopczykiem" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia19 18.05.2013 13:29
z lubczykiem grzybowa na pewno smakuje... mniam
dodi 18.05.2013 13:09
"kopczyk" też super
Bernadeta1 18.05.2013 12:08
ale smakowicie i kusząco wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak