Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gotowany indyk w potrawce jarzynowej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pietruszka 1 sztuka
seler kawałek wielkości pietru 1 sztuka
marchewka 3 sztuki
por 1/2 sztuki
cebula 1 sztuka
fasolka szparagowa konserwowa 3/4 szklanki
gałązka naci selera 1 sztuka
gałazka natki pietruszki 1 sztuka
masło 1 łyżka
żółtko jajek 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
pieprz ziarnisty 5 sztuk
sól do smaku 1 sztuka
sok z cytryny 1/2 łyżeczki
przyprawa do zup w płynie 1 łyżeczka
woda 3 szklanki
lubczyk świeży 1 sztuka
filet z indyka 2 kawałki

Przepis i sposób przygotowania na: Gotowany indyk w potrawce jarzynowej

Kroki postępowania

1
Obrać i umyć warzywa ( marchew, pietruszka, seler, por, cebula , czosnek ). Rozgrzać patelnie i na suchej karmelizować warzywa ( podgrzewać obracając aż pojawią się na nich rumiane ślady ) . Razem z warzywami wrzucić na patelnię listek i ziarna pieprzu.
Krok 1 - Gotowany indyk w potrawce  jarzynowej foto
2
Przełożyć go garnka .Dorzucić zielone liście natki , selera i lubczyku. Zalać wodą . Wsypać szczyptę soli i doprowadzić do wrzenia.
Krok 2 - Gotowany indyk w potrawce  jarzynowej foto
3
We wrzątek włożyć mięso *. Zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie pod przykryciem 20 minut.
Krok 3 - Gotowany indyk w potrawce  jarzynowej foto
4
Wyjąć marchew, pietruszkę i seler **. Marchew , seler, pietruszkę pokroić ( marchew w pół plasterki -seler i pietruszkę w kostkę) . Fasolkę (lub groszek czy kukurydzę ) odcedzić - jeśli fasolka jest w całych strąkach to je pokroić na 3 części.
Krok 4 - Gotowany indyk w potrawce  jarzynowej foto
5
A resztę dalej gotować jeszcze ok. 1 godziny na małym gazie.
Krok 5 - Gotowany indyk w potrawce  jarzynowej foto
6
Wyjąć mięso ( zawinąć w folię aluminiową by nie ostygło).
Krok 6 - Gotowany indyk w potrawce  jarzynowej foto
7
Wywar przecedzić - doprawić do smaku maggi w płynie ( ma być delikatny).Wywaru ma zostać na końcu ok. 1,5 szklanki ( dzielimy go na 2 porcje 1/2 szklanki do potrawki i 1 szklankę na zupę ).
Krok 7 - Gotowany indyk w potrawce  jarzynowej foto
8
Żółtko zmieszać z łyżeczką soku z cytryny i kilkoma łyżkami gorącego wywaru dodawanego sukcesywnie by żółtko się nie ścięło. Wlać do jarzyn. Wymieszać. Zdjąć z gazu. Doprawić sola , cukrem i cytryną .
Krok 8 - Gotowany indyk w potrawce  jarzynowej foto
9
W garnuszku rozgrzać masło. Włożyć na nie pokrojone w kostkę marchew , seler i pietruszkę i fasolkę szparagową. Podlać 1/2 szklanki wywaru z gotowania .
Krok 9 - Gotowany indyk w potrawce  jarzynowej foto
10
Żółtko wlać do jarzyn. Wymieszać. Zdjąć z gazu. Doprawić sola , cukrem i cytryną .
Krok 10 - Gotowany indyk w potrawce  jarzynowej foto
11
Pierś z indyka pokroić w cienkie plasterki.

*Wkładam mięso do wrzątku by białko z powierzchni ścięło sie natychmiast i zapobiegło wygotowywaniu smaku . Robię tak gdy gotuje mięso ,, dla mięsa" - gdy gotuję na rosół wkładam mięso do zimnej wody.
** Z reguły wszyscy robią odwrotnie najpierw gotują mięso , a potem dorzucają pod koniec warzywa - ja sprawdziłam , że jeśli gotuję mięso razem z warzywami od początku to nasiąka ono wywarem z warzyw . Normalnie gotuję warzywa do końca ale tu chciałam zrobić z nich jarzynkę więc wyjęłam wcześniej . A wywar i tak nie miał być podany jako rosół a jako specyficzna zupa krem cebulowo-porowy bo tylko te warzywa w wywarze zostały i zostały z nim zmiksowane.
*** Resztę wywaru zmiksować z porem i cebulą z zupy i 1/2 słodkiej śmietanki . Doprawić mielonym pieprzem i podać w filiżankach do popicia.
Krok 11 - Gotowany indyk w potrawce  jarzynowej foto
12
Podaję samą jarzynkę z plastrami indyka i porcją sałaty bez dodatków typu ryż czy ziemniaki bo jarzynka jest bardzo syta i jest jej dużo.
Krok 12 - Gotowany indyk w potrawce  jarzynowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 18.05.2013 17:13
wygląda bardzo apetycznie!!!
idealme 18.05.2013 16:59
pyszny przepis :)
Marta11 18.05.2013 13:50
super wyglada
Halina14 18.05.2013 12:19
musi byc smaczne
Gracer 18.05.2013 12:01
pięknie podane
dwa pokoje z kuchnią 18.05.2013 11:31
Ale apetycznie wygląda to danko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak