placki z ciasta na kluski śląskie

placki z ciasta na kluski śląskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    (1 część)
  • mąka ziemniaczana

    (1/4 części)
  • jajko

  • sól

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ostudzic, przecisnąć przez praskę. Wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć 1/4 częsć ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków, dodać jajko, sól, pieprz do smaku i zagnieść ciasto. Z wyrobionego ciasta ulepić placki wielkosci np. kotletów mielonych. Rozgrzać patelnia, wlac olej i usmażyc placuszki na rumiano. Można tez obtoczyc w jajku i bułce tartej i tak usmazyc jak kotlety. Sa rownie dobre tylko bardziej chrupiące.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

29.01.2014 11:17
super na tesz ono :)

SmacznaPyza

15.03.2011 11:54
takie proste a jakie smaczne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat