Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyniowe z rabarbarem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1 szklanka
jajko 4 sztuki
ocet 10 % 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
krem budyniowy
budyń śmietankowy 1 sztuka
mleko 400 ml
rabarbar 1,3 kg
cukier do smaku
galaretka agrestowa 1 sztuka
galaretka zielona 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Budyniowe z rabarbarem

Biszkopt:
z białek i cukru ubić sztywną pianę, delikatnie wmieszać z masą żółtkową (żółtka, ocet i proszek do pieczenia), a następnie połączyć z mąką i kakao. Wyłożyć na papier do pieczenia i upiec w 170 stopniach przez ok. 20 minut. Wcześniej sprawdzać patyczkiem, czy jest suchy. Wystudzić i zdjąć papier, z powrotem do blaszko.

Krem budyniowy:
ugotować budyń na mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeśli mamy budyń bez cukru, to trzeba go dodać. Jeszcze ciepły rozsmarować na biszkopcie.

Zielona galaretka:
rabarbar dobrze umyć i obrać ze skóry, pokroić na kostki, rozsmażyć, jak na dżem i dodać cukier do smaku. Galaretkę agrestową ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale w 400 ml wody. Jeszcze ciepłą masę rabarbarową dobrze wymieszać z galaretką, jak całość zacznie tężeć, wylać na gorę kremu budyniowego. Pozostawić w lodówce do całkowitego wystudzenia i zastygnięcia.

Ciasto jest lekko słodkie i lekko kwaskowe, ale bardzo smaczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 29.05.2013 16:29
podoba mi sie to ciasto :)
kasienka23 18.05.2013 12:25
pyszne ciasto!
halina17 18.05.2013 10:35
Smaczne ciasto , super , że z rabarbarem. Rabarbar ostatnio trochę zapomniany , można wiele potraw z nim przygotować.
IwonaDD 18.05.2013 10:19
wygląda na pyszne
iziona 18.05.2013 08:14
Musi być pyszne
Agnieszka-87-25 18.05.2013 08:11
lubię takie ciasta
V_kuchareczka 18.05.2013 07:38
wygląda smakowicie
cukiereczek 18.05.2013 07:15
wspaniałe ciasto
caralajna 18.05.2013 06:56
o. coś nowego z rabarbarem :) mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak