Przepis i sposób przygotowania na: Budyniowe z rabarbarem
z białek i cukru ubić sztywną pianę, delikatnie wmieszać z masą żółtkową (żółtka, ocet i proszek do pieczenia), a następnie połączyć z mąką i kakao. Wyłożyć na papier do pieczenia i upiec w 170 stopniach przez ok. 20 minut. Wcześniej sprawdzać patyczkiem, czy jest suchy. Wystudzić i zdjąć papier, z powrotem do blaszko.
Krem budyniowy:
ugotować budyń na mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeśli mamy budyń bez cukru, to trzeba go dodać. Jeszcze ciepły rozsmarować na biszkopcie.
Zielona galaretka:
rabarbar dobrze umyć i obrać ze skóry, pokroić na kostki, rozsmażyć, jak na dżem i dodać cukier do smaku. Galaretkę agrestową ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale w 400 ml wody. Jeszcze ciepłą masę rabarbarową dobrze wymieszać z galaretką, jak całość zacznie tężeć, wylać na gorę kremu budyniowego. Pozostawić w lodówce do całkowitego wystudzenia i zastygnięcia.
Ciasto jest lekko słodkie i lekko kwaskowe, ale bardzo smaczne.