Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowe listki rzodkiewki w cieście

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 1 sztuka
śmietana 1 łyżka
woda gazowana 4 łyżki
sok cytrynowy 1/2 łyżeczki
cytryna 1/4 sztuki
mąka 4 łyżki
sól do smaku 1 szczypta
otarta skórka cytrynowa 1 szczypta
olej do smażenia 1/3 szklanki
rzodkiewka 1 liście
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowe listki rzodkiewki w cieście

Kroki postępowania

1
Umyć rzodkiewki razem z listkami. Odciąć rzodkiewki ( zostaną do zjedzenia na kanapki lub do innej potrawy). Liście dokładnie przejrzeć i odrzucić za duże , zwiędłe, żółte. Pozostanie połowa.
Krok 1 - Cytrynowe listki rzodkiewki w cieście foto
2
Przygotować ciasto z jajka, śmietany, wody, soku z cytryny, skórki cytrynowej, mąki, soli, pieprzu.
Krok 2 - Cytrynowe listki rzodkiewki w cieście foto
3
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Krok 3 - Cytrynowe listki rzodkiewki w cieście foto
4
Na patelni rozgrzać olej .
W cieście maczać listki( z obu stron) i wrzucać je na olej. Wrzucać tylko po kilka bo szybko się rumienią i trzeba natychmiast je przewracać i potem zdejmować z patelni. Odkładać na papierowe kuchenne ręczniki by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Krok 4 - Cytrynowe listki rzodkiewki w cieście foto
5
Podawać natychmiast z cytryną do skropienia.
* Można też podać do nich delikatny dip koperkowy do maczania ( z jogurtu z koperkiem).
Nowalijki wykorzystuję we wszelkiej postaci .Uwielbiam niekonwencjonalne pomysły ( chłodnik czy botwinka z liści rzodkiewki), chetneye z rabarbaru, dipy ze szczawiu itd. Pomysł na smażone w cieście listki rzodkiewki podpatrzyłam w Atelier Smaku -Kuchnia+. Oczywiście nie była bym sobą gdybym nie zrobiła potrawy po swojemu ( użycie cytryny i śmietany to mój wkład ) .Tak , że pomysł nie mój- smak zdecydowanie mój.
Krok 5 - Cytrynowe listki rzodkiewki w cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 17.05.2013 23:01
takiej przekąski jeszcze nie jadłam
beniaminek 17.05.2013 22:58
fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak