Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem warzywny z ryżowymi kotlecikami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Krem warzywny :
burak czerwony 2 sztuki
korzeń pietruszki 1/2 sztuki
ziemniaki 2-3 sztuki
marchew 1-2 sztuki
śmietana słodka kremowa 200 ml
przyprawa warzywna 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżka
sól do smaku
jajko 2 sztuki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
przyprawa warzywna 1/2 łyżeczki
szczypiorek posiekany 2 łyżki
DODATKOWO:
olej do smażenia
natka pietruszki do dekoracji
ryż 1 (ugotowany na sypko)
Kotlet: Ryżowe
Do dekoracji:
śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: Krem warzywny z ryżowymi kotlecikami

Kroki postępowania

1
Buraki, ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać i nastawić do gotowania w około 1,5 litra wody.
Krok 1 - Krem warzywny z ryżowymi kotlecikami foto
2
Do miseczki włożyć składniki na kotlety : ryż, jajka, mąkę ziemniaczaną, szczypiorek,jarzynkę i starty pieprz kolorowy Młynek. Wymieszać - powstanie rzadka lejąca masa.
Krok 2 - Krem warzywny z ryżowymi kotlecikami foto
3
W rondlu rozgrzać olej i wkładać łyżką małe porcje masy ryżowej. Masa początkowo opadnie na dno, ale potem szybko kotleciki wypłyną na wierzch.
Krok 3 - Krem warzywny z ryżowymi kotlecikami foto
4
Smażyć krótko, kotleciki nie muszą być rumiane. Zbyt długie smażenie sprawi, że będą wyczuwalne twarde ziarenka opieczonego ryżu.
Krok 4 - Krem warzywny z ryżowymi kotlecikami foto
5
Kotleciki układać na papierowym ręczniku.
Krok 5 - Krem warzywny z ryżowymi kotlecikami foto
6
W międzyczasie ugotowały się jarzyny - zblenderować je na gładką masę.
Krok 6 - Krem warzywny z ryżowymi kotlecikami foto
7
Jeśli krem jest zbyt gęsty, dolać wody. Dodać jarzynkę i majeranek i zagotować.
Krok 7 - Krem warzywny z ryżowymi kotlecikami foto
8
Po paru minutach gotowania z przyprawami zdjąć zupę z ognia i wlać słodką śmietanę - wymieszać, ewentualnie doprawić solą.
Krok 8 - Krem warzywny z ryżowymi kotlecikami foto
9
Na talerz wlać krem warzywny, ułożyć parę kotlecików ryżowych, udekorować kleksem z gęstej śmietany i świeżym liściem pietruszki.
Krok 9 - Krem warzywny z ryżowymi kotlecikami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 27.06.2013 00:05
świetny przepis
Mysiunia 20.06.2013 07:30
bardzo smacznie podana i pożywna zupka :)
mysza75 14.06.2013 12:56
Fajny zdrowy pożywany obiadek z kotlecikami :--
Monika58 17.05.2013 21:57
taki krem na pewno jest smaczny, a kotleciki rewelacyjne
malaczarna23 17.05.2013 15:15
uwielbiam takie dania :)
pierniczkowo 17.05.2013 14:46
rewelacyjna zupa :)
Magda24 17.05.2013 14:14
pożywny obiad i ciekawy
halina17 17.05.2013 13:48
Dobry pomysł na zupę z kotlecikami ryżowymi.
David 17.05.2013 13:41
ale smacznie się prezentuje
AZgotuj 17.05.2013 13:34
takiego jeszcze nie jadłam:) świetny dodatek do zupy:)
Adamorek 17.05.2013 13:29
porządna zupa
Alex_M 17.05.2013 13:18
swietna zupa!
Laila2786 17.05.2013 13:14
pyszne i zdrowe
Kolorowa 17.05.2013 12:55
Ekstra przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak