Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ratatouille

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółta papryka 1 szt
cukinia 2 szt
bakłażan 2 szt
pomidor 4 szt
szalotka 3 szt
czosnek 1 ząbek
cytryna 1 szt
tymianek 1 łyżeczka
rozmaryn 1 łyżeczka
cząber 1 łyżeczka
estragon 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
sól do smaku
oliwa do smażenia
papryka czerwona 1 szt
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ratatouille

Kroki postępowania

1
Bakłażana i cukinie kroimy w plasterki, następnie posypujemy go solą i polewamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Odstawiamy na durszlaku na ok 20 min aby odciekły.
Krok 1 - Ratatouille foto
2
Na oliwie smażymy szalotki pokrojone w kostkę razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę
Krok 2 - Ratatouille foto
3
Paprykę kroimy w kostkę dodajemy do czosnku z cebulą, a także bakłażana i cukinię i smażymy jeszcze chwilę
Krok 3 - Ratatouille foto
4
Pomidory parzymy w gorącej wodzie i obieramy ze skórki a następnie Dusimy na wolnym ogniu aż się rozgotują. Dodajemy do warzyw.
Krok 4 - Ratatouille foto
5
Na samym końcu dodajemy posiekaną skórkę z cytryny, zioła i przyprawy, dusimy aż warzywa będą miękkie. Podajemy ciepłe.
Krok 5 - Ratatouille foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 16.05.2013 19:37
smaczne danie
IwonaDD 16.05.2013 19:35
wielowarzywnie i zdrowo :)
miszelka 16.05.2013 18:41
pięknie wygląda i tak "letnio" :)
Gracer 16.05.2013 18:31
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak