Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto na 4 duże łódeczki:

mąka pszenna 2 szklanki
drożdże świeże 30 gramów
cukier 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
woda ciepła 150 mililitrów

Farsz:

filet z kurczaka 1 sztuka
pieczarki 250 gramów
pomidor 3 sztuki
pomidory krojone z puszki 400 gramów
szczypiorek 1 pęczek
czosnek 2 ząbki
papryczka chili 1 sztuka
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 łyżeczka

Sos worhestershire:

kukurydza w puszce 150 gramów
fasola czerwona z puszki 150 gramów
Zioła prowansalskie suszone Prymat 0,5 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 2 szczypty
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
papryka czerwona 1 sztuka
jogurt naturalny 2 łyżeczki
olej słonecznikowy 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
ser żółty 150 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym

Kroki postępowania

1

Przygotowujemy ciasto. Gotujemy wodę i pozostawiamy do wystygnięcia. Woda powinna być ciepła, nie zimna. Wodę wlewamy do miseczki, kruszymy w nią drożdże i dodajemy cukier. Wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy mąkę wymieszaną z solą,

Krok 1 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
2
dodajemy do niej: jogurt naturalny typu greckiego,
Krok 2 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
3
oliwę z oliwek
Krok 3 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
4
i na samym końcu wcześniej przygotowany rozczyn z drożdży. Zagniatamy ze wszystkich składników ciasto,
Krok 4 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
5
przykrywamy je ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut w ciepłe miejsce.
Krok 5 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
6

Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w bardzo drobną kostkę.

Krok 6 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
7
Z papryki czerwonej i papryki chili usuwamy gniazdo nasienne,
Krok 7 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
8
kroimy je w paski
Krok 8 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
9

a następnie w drobniutką kostkę.

Krok 9 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
10
Pieczarki obieramy, kroimy w ćwiartki, myjemy i odgotowujemy 15 minut.
Krok 10 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
11
Czosnek
Krok 11 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
12
oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 12 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
13
Pomidory koktajlowe
Krok 13 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
14
oraz zwykłe pomidory obieramy ze skóry
Krok 14 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
15
i kroimy drobno.
Krok 15 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
16
Wyjmujemy pomidory z puszki
Krok 16 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
17
i kroimy w mniejsze kawałki.
Krok 17 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
18
Szczypiorek myjemy i kroimy drobno.
Krok 18 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
19
Filet z kurczaka przekładamy do miseczki dodajemy przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, suszoną bazylię, sól i pieprz oraz paprykę słodką mieloną.
Krok 19 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
20
Wlewamy 2 łyżki oleju słonecznikowego o smaku wędzonej papryczki chili
Krok 20 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
21
i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
Krok 21 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
22
Przygotowujemy sos worhestershire. Do miseczki wrzucamy kukurydzę,
Krok 22 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
23
następnie czerwoną fasolę,
Krok 23 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
24
starty na tarce o dużych oczkach żółty ser.
Krok 24 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
25
Wsypujemy: zioła prowansalskie,
Krok 25 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
26
cynamon,
Krok 26 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
27
gałkę muszkatołową,
Krok 27 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
28
wszystko dokładnie mieszamy
Krok 28 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
29

i doprawiamy papryka słodką mieloną, solą oraz pieprzem.

Krok 29 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
30
Odstawiamy.
Krok 30 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
31
Na patelni rozgrzewamy olej,
Krok 31 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
32
podsmażamy kurczaka na złoty kolor.
Krok 32 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
33

Następnie dodajemy: czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę,

Krok 33 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
34
szczypior.
Krok 34 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
35
Smażymy aż cebula stanie się miękka,
Krok 35 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
36
wtedy dodajemy paprykę czerwoną i paprykę chili.
Krok 36 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
37
Gdy papryka będzie już miękka
Krok 37 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
38
dodajemy pomidory koktajlowe, pomidory zwykłe
Krok 38 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
39
i pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy.
Krok 39 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
40
Mieszamy wszystko i wsypujemy ugotowane i odcedzone pieczarki.
Krok 40 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
41
Przykrywamy przykrywką i gotujemy na małym ogniu tak długo aż wszystkie składniki będą miękkie a sos zgęstnieje. Na samym końcu dodajemy sos worhestershire. Gotujemy jeszcze przez 5 minut do momentu rozpuszczenia się sera. Przyprawiamy przyprawami do smaku. Odstawiamy do przestygnięcia. Farszu wystarcza na 8 dużych łódeczek.
Krok 41 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
42
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 4 równe części. Z każdej z nich formujemy kule i rozwałkowujemy je na okrągły placek.
Krok 42 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
43

Na środek każdej z nich

Krok 43 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
44
wykładamy farsz,
Krok 44 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
45
następnie sklejamy mocno brzegi i formujemy z ciasta kształt łodzi.
Krok 45 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
46
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej łódki.
Krok 46 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
47
Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 47 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
48
Łódeczki dekorujemy jogurtem naturalnym
Krok 48 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
49
typu greckiego
Krok 49 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto
50
i pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Krok 50 - Łódeczki tureckie z farszem mięsno–warzywnym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pusia 16.05.2013 12:21
fajny przepis
joanna__s 15.05.2013 12:14
Fajny przepis. Trzeba bedzie kiedyś wykorzystac.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak