Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czosnkowy suszony schab

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
czosnek 1 średnia główka
cukier 1 łyżka
sól 2,5 łyżki
majeranek 1,5 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1,5 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 duże sztuki
ziele angielskie 5 ziarenek
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Czosnkowy suszony schab

Kroki postępowania

1
Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Do czosnku dodać sól, cukier, majeranek, zioła prowansalskie, pokruszone liście laurowe oraz rozgniecione ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Czosnkowy suszony schab foto
2
Schab oczyścić z błonek i tłuszczu.
Krok 2 - Czosnkowy suszony schab foto
3
Mięso umieścić w foliowym woreczku, dodać do niego mieszankę przypraw. Schab dokładnie natrzeć przyprawami. Następnie zawinąć go w folię i odłożyć do lodówki na 4-5 dni. Co ok. 12 godzin schab odwrócić, odlewając wytwarzający się płyn.
Krok 3 - Czosnkowy suszony schab foto
4
Po tym czasie schab wyjąć z woreczka i ułożyć w piekarniku na ruszcie. Piekarnik nastawić na 40 stopni, włączyć termoobieg. Schab suszyć w piekarniku 2 godziny.
Krok 4 - Czosnkowy suszony schab foto
5
Następnie schab włożyć do czystej pończochy i powiesić w ciepłym miejscu na 4 dni.
Krok 5 - Czosnkowy suszony schab foto
6
Wysuszony schab włożyć na 2 dni do lodówki, a następnie wyjąć z pończochy i kroić w bardzo cienkie plastry.
Krok 6 - Czosnkowy suszony schab foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 03.03.2017 13:27
super schabik
Izabela28 21.05.2015 17:44
bardzo apetycznie ten schabik wygląda:)
Maridka19 23.12.2014 10:15
Super przepis
Maniek2 10.09.2014 20:50
super schabik
erym 12.07.2014 12:49
jestem pod wrazeniem, musze wyprobowac przepis!
aginaa 02.07.2014 18:29
tez taki robie
magduś83 02.05.2014 10:27
wygląda rewelacyjnie, aż nie potrafię wyobrazić sobie cudownego smaku :)
Margo1 01.05.2014 12:17
Rewelacyjny schabik
ONY_za_kare 20.10.2013 17:46
wspaniały schab!!
Róża1 24.05.2013 14:24
rewelacja:-)
caralajna 19.05.2013 07:07
piękny ma kolor i bardzo apetycznie wygląda
fotoviderek 17.05.2013 07:03
Świetny przepis :)
Alex_M 16.05.2013 10:11
FANTASTYCZNY!!!
kasienka23 15.05.2013 08:02
wygląda przepysznie, choć nie wiem czy zaryzykuje i taki zrobię. Nam obawy czy mięso mi się nie popsuje podczas suszenia.
iziona 15.05.2013 06:48
Nigdy nie robiłam, ale muszę spróbować bo wygląda obiecujaco
Ola1984 14.05.2013 20:28
Robię bardzo podobny schab. Wszyscy go uwielbiają.
migotka28 14.05.2013 20:06
ale smakowity schabik ja się zabieram do tej suszonej wędlinki i jakoś zebrać się nie mogę
stokrotka 14.05.2013 19:31
ale piękny schab
Pomocnik 14.05.2013 17:46
wygląda super
reniatka 14.05.2013 14:56
PIEKNY SCHABIK

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak