Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z jabłkami

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasteczka digestive 19 dkg
masło stopione 5 dkg
cukier puder 25 dkg
jajko 3 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
cukier waniliowy 1 sztuka
sok z cytryny 2 łyżeczki
otarta skórka z cytryny 1 łyżka
kwaśna śmietana 200 ml
mąka pszenna 2 łyżki
budyń śmietankowy 1 sztuka
cukier waniliowy 1 sztuka
cukier kryształ 2 łyżki
masło 1,5 łyżki
ser biały 1 (twarogowy)
jabłka 5 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z jabłkami

1) Spód:

Ciasteczka zmielić blenderem na "piasek" i dodać roztopione masło,wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na dno formy do pieczenia(formć wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia)Wstawić do lodówki na około 30 min.



2)SER:

Wszystkie składniki wkładamy do misy miksera i miksujemy do gładkosci,nie miksujemy długo,tylko do dokładnego połączenia się skąadników.Tak przygotowany ser wykładamy na ciasteczkowy spód,wyrównać.Sernik pieczemy w kąpieli wodnej(tzn.owinąć formę z sernikiem folią do żywności 2-3 razy i wstawić do większej formy ktorą do połowy wysokości wypełniamy gorącą wodą,tak przygotowany sernik wstawiamy do nagrzanego piekanika)

Pieczemy pierwsze 10 min w 180°C a następnie zmniejszamy temperaturę do 110°C i pieczemy aż cała powierzchnia sernika będzie ścięta,sprawdzamy delikatnie patyczkiem najlepiej na środku sernika.

Po upieczeniu zostawiamy sernik okolo 1 godziny w piekarniku z uchylonymi drziczkami.



3)Jabłka:

Jabłka obrać,przekroić na pół i wyjąć gniazda nasienne a następnie każdą połówke przekrawamy jeszcze na 4 części.

Masło rozgrzewamy na dużej patelni i układamy jabłka,lekko posypujemy cukrem i cukrem waniliowym i chwilkę dusimy następnie przekładamy każde jabłko na drugą stronę i znów chwilkę dusimy(ja sprawdzałam czy są miękkie lekko nakluwając widelcem)Jeżeli nie zmieszczą nam się wszystkie jabłka na raz to dusimy je partiami.

Tak przygotowane jabłka układamy na wystudzony sernik i wstawiamy do lodówki na około 12 godzin do schłodzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 23.05.2013 00:20
koniecznie muszę wypróbować
Wojt@s
Wojt@s 18.05.2013 22:01
muszę spróbować ;-)
SmacznaPyza 16.05.2013 17:07
Basiu, bardzo dziękuję za odpowiedź - wielkość formy to ważna informacja przy wypiekach
monisia1977 15.05.2013 06:56
super ciacho
meg1984 15.05.2013 00:05
bardzo ładnie wygląda
treonina 14.05.2013 18:51
wygląda cudownie :-)
malaczarna23 14.05.2013 13:46
wygląda mega apetycznie
msmors 14.05.2013 13:27
ciekawy sernik - coś nowego
Barbara13 14.05.2013 13:15
Zacytowałam przepis tak jak miałam zapisany ale po zmniejszeniu temperatury piekłam jeszcze około 80min.ale to też zależy od piekarnika,każdy piecze inaczej a wielkość formy to tortowniky 25cm.
SmacznaPyza 14.05.2013 13:11
brakuje mi wielkości formy na tę ilość składników oraz dokładniejszego podania czasu pieczenia - tego rodzaju sernik powinien być kremowy w środku a to znaczy, że wyłącza się piekarnik jeszcze zanim środek dobrze się zetnie - wniosek z tego, że sprawdzanie patyczkiem jest bez sensu
Magula 14.05.2013 12:15
wyglada pięknie, pewnie tez tak smakuje
dodi 14.05.2013 12:07
przepis rewelacja
Agnieszka-87-25 14.05.2013 12:02
apetycznie wygląda
reniatka 14.05.2013 11:15
wygląda pięknie i smakowicie
halina17 14.05.2013 11:15
Dobry przepis .
Barbara13 14.05.2013 11:12
Polecam,jest naprawdę pyszny
paulina2157 14.05.2013 11:04
fajny pomysł na sernik z jabłkami :) i ładnie podany
Aleksandra/Olcia 14.05.2013 10:52
bardzo apetycznie wyglada
mic 14.05.2013 10:44
swietnie wygląda, zdjecie piekne
Janina 14.05.2013 10:37
To jest super pyszny i okazały wyrób ;)
Bogusiaz 14.05.2013 10:34
wygląda pięknie
zielonamorelka 14.05.2013 10:28
zawsze podobały mi się tak poukładane jabłka tworzące niejako różę na cięście a sernik z jabłkami?na pewno pycha
manaika 14.05.2013 10:26
wygląda jak różyczka, cudna!
aisza1 14.05.2013 10:21
już mi smaku8je

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak