Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy boczek

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek 1-1,5 kg
woda 2-3 litry
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 2 szt
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy boczek

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy zalewę: na 1 litr wody dodajemy 2 łyżki soli i 1 łyżkę soli czosnkowej. Dobrze mieszamy , żeby sól się rozpuściła. Dodajemy ziele i liśći moczymy mięso. Odstawiamy je na około 1 dzień.
Krok 1 - Domowy boczek foto
2
Następnego dnia wyjmujemy mięso wkładamy do rękawa, posypujemy pieprzem, majerankiem, słodką papryką i kucharkiem. Dodać można inne też przyprawy - te które lubimy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy około 1,5 godziny aż mięsko bęzie miękkie. Długość pieczenia zależy od grubości mięsa.
Krok 2 - Domowy boczek foto
3
Podajemy jeszcze ciepły wtedy najlepiej smakuje. Smacznego !
Krok 3 - Domowy boczek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 15.06.2013 14:27
super boczus!
Anna169Hosz 14.06.2013 13:48
Ulubione danie mojego męża:)
katarzynka455 07.06.2013 21:36
Bardzo smaczny boczek.
Janina 03.06.2013 13:37
domowy najlepszy ;)
misia53 13.05.2013 19:49
ja też bardzo lubię taki boczuś...
Olga_SK 13.05.2013 13:33
uwielbiam w domu zapach pieczonego boczku :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak