Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto miodowe z jabłkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
jajko 2 sztuki
margaryna 100 g
miód płynny 4 łyżki
cukier puder 300 g
Krem:
mleko 3,2% 2 szklanki
cukier kryształ 150 g
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczna 2 łyżki
margaryna 200 g
cukier waniliowy 1 opakowanie
Masa jabłkowa:
jabłka 1 kg
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto miodowe z jabłkami

Kroki postępowania

1
Do dłużej miski wsypujemy wszystkie składniki ( 500 g mąki, 2 jajka, 100 g margaryny, 4 łyżki płynnego miodu, 2 łyżeczki sody, 300 g cukru pudru). Wszystko razem mieszamy i zarabiamy energicznie ciasto. Następnie dzielimy na 3 części, wykładamy każdą częścią ciasta osobną blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Każdy placek pieczemy osobno w temperaturze 180 stopni przez ok 15 minut. Do chwili zarumienienia ciasta.
Krok 1 - Ciasto miodowe z jabłkami foto
2
Do garnka wlać jedną szklankę mleka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Do małej miski wlać pozostałą ilość mleka ( 1 szklanka), mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną - przy użyciu miksera całość dokładnie połączyć. Powstałą masę dodać do gotującego się mleka z cukrami, cały czas mieszając ugotować budyń. Ostudzić. Do garnka wkładamy 200 g margaryny i miksujemy powoli dodając ugotowany budyń do chwili aż powstanie gładki krem.
Krok 2 - Ciasto miodowe z jabłkami foto
3
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na średnich oczkach. Wkładamy do garnka i podsmażamy na małym ogniu. Po ok 3 minutach dodajemy galaretkę rozrobioną w 1/2 szklance wody, całość razem mieszamy i podsmażamy jeszcze ok 4 minut.
Krok 3 - Ciasto miodowe z jabłkami foto
4
Do blachy wkładamy jedno upieczone ciasto, przykrywamy masą budyniową, następnie nakładamy drugi placek, wylewamy na niego ciepłe jabłka i na to kolejny placek. Całość wkładamy do lodówki do chwili schłodzenia na ok 2 godziny :)
Krok 4 - Ciasto miodowe z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 12.08.2013 11:52
Takie ciasta lubię
Halina14 20.06.2013 09:40
pycha to ciasto
Ewelina38 06.06.2013 09:43
świetne ciasto, a w sobotę mam urodzinki chrześniaka to je zrobię :)
Kulinarna Ja 03.06.2013 11:28
ale bym zjadła!
Alex_M 28.05.2013 11:19
pyszne ciacho!
MONIKA62 25.05.2013 21:59
Apetyczne ciasteczko=)
m1monika 24.05.2013 08:31
pyszne to ciasto :-)
Łucja 21.05.2013 13:59
pyszne ciacho :D
paulina2157 15.05.2013 07:03
bardzo ładnie wygląda lubię ciasta z jabłkami więc na pewno by mi smakowało
cooleczka 14.05.2013 12:30
super ciacho
Mniam 14.05.2013 08:45
Bardzo dobre jest to ciasto, nie jest mdłe. W sam raz na niedzielny deser:)
Poison1988 13.05.2013 16:45
uwielbiam takie ciacho jest na prawdę rewelacyjne! :)
Janina 13.05.2013 13:42
Pyszności, zabieram do mojej księgi ulubionych
halina17 13.05.2013 11:59
Dobre ciasto.
V_kuchareczka 13.05.2013 08:55
wygląda przepysznie
monisia1977 13.05.2013 06:44
super ciacho
Noruas 12.05.2013 21:52
super! lubię takie warstwowe ciast, chociaz nie mam do nich cierpliwości
stokrotka 12.05.2013 21:44
ale smakowity deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak