Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa skórka pomarańczowa kandyzowana

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skórki z 5 pomarańczy
wody 3 łyżki
białego cukru 1 szk
białego cukru 1/3 szk

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa skórka pomarańczowa kandyzowana

Kroki postępowania

1
Pomarańcze dokładnie umyć i wyszorować np. szczoteczka taką do rąk ( ale przeznaczoną tylko do szorowania owoców ). Pomarańcze nakroić w kilku miejscach i zdjąć skórki. Z każdej skórki dokładnie ściąć białe części. Po oczyszczeniu skórki pomarańczowe pokroić na paseczki, wrzucić do miski i zalać wodą.
Krok 1 - Domowa skórka pomarańczowa kandyzowana foto
2
Wodę zmieniać kilka razy a skórki moczyć dobę. Potem do garnka wlać wodę, wrzucić skórki i gotować 10 minut a następnie skórki przestudzić i pokroić w kostkę. Do garnka wsypać cukier, wlać wodę i zagotować syrop.
Krok 2 - Domowa skórka pomarańczowa kandyzowana foto
3
Do syropu wrzucić skórki i smażyć wszystko około 15 minut aż skórki będą każda osobno mieszając aby się nie przypaliły. Gotowe skórki przełożyć do wyparzonych słoiczków i zimne szczelnie zakręcić.
Krok 3 - Domowa skórka pomarańczowa kandyzowana foto
4
Skórkę można przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.
Krok 4 - Domowa skórka pomarańczowa kandyzowana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 12.05.2013 19:03
smacznie wygląda
adelajda 12.05.2013 17:44
często robię podobną

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak