Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zelten

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzechy włoskie 100 gr
lub
rodzynki 50 gr
orzeszki pini (prażone) 50 gr
mąka 200 gr
jajko 2 szt
masło 100 gr
cukier 100 gr
mleko 100 ml
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
grappa 50-100 ml
suszone owoce 100 (np. figi)
orzechy migdały,laskowe włoskie itp.

Przepis i sposób przygotowania na: Zelten

Kroki postępowania

1
Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie na kilkanaście minut. Suszone owoce, orzechy i orzeszki drobno posiekać.
Krok 1 - Zelten foto
2
Rodzynki odsączyć z wody, połaczyć z posiekanymi owocami i orzechami, a nastąpnie zalać grappą i odstawić na kilka minut.
Krok 2 - Zelten foto
3
W tym samym czasie ucierać masło z cukrem do puszystej konsystnecji, dodać stopniowo jajka..
Krok 3 - Zelten foto
4
mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko.
Krok 4 - Zelten foto
5
Na samym końcu dodać do ciasta odsączone z alkoholu owoce i orzechy.
Krok 5 - Zelten foto
6
Wymieszać dokładnie i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).
Krok 6 - Zelten foto
7
Smacznego ..
Krok 7 - Zelten foto
8
...
Krok 8 - Zelten foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 06.01.2014 20:22
wspaniałe ciasto, moje smaki :)
IKrakowianka 14.12.2013 16:08
wygląda wspaniale
erym 22.11.2013 19:03
smaczne ciasto!
fotoviderek 21.05.2013 06:50
Wygląda rewelacyjnie jak zawsze u Ciebie, a smakuje jeszcze lepiej :)
Dorota37 14.05.2013 12:25
Ale fajne ciasto :-)
mysza75 13.05.2013 11:34
Jaki dobry :-)
caralajna 13.05.2013 07:23
świetne ciasto, bakalie lubię o każdej porze roku :)
Gracer 12.05.2013 19:13
pysznie wygląda
kasienka23 12.05.2013 15:45
ciekawe danie, lubię takie :)
miki47 12.05.2013 13:13
smaczny przepis, mniam
wiola333 12.05.2013 13:03
znakomity przepis, daję smacznie
Paolcia 12.05.2013 12:36
no i kolejny przepis do wypróbowania :)
reniatka 12.05.2013 12:27
pachnie mi Italią
marcia7 12.05.2013 12:20
ale smakołyk
Konczi 12.05.2013 11:58
smacznie się prezentuje
paulina2157 12.05.2013 11:25
a ja zamiast proszku do pieczenia dodałabym sodę :)
Lampencjo 12.05.2013 11:09
świetnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak