Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knödel - Canederli po tyrolsku

4.0
(25)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rosół 1-2 l
mleko 120-150 ml
jajko 1 szt
szczypiorek
natka pietruszki
speck 100 gr
cebula 1 szt
olej do smażenia
sól do smaku
mąka 50 gr
chleb czerstwy 200 gr

Przepis i sposób przygotowania na: Knödel - Canederli po tyrolsku

Kroki postępowania

1
1.Chleb pokroić w drobną kostkę.
Krok 1 - Knödel - Canederli po tyrolsku foto
2
2.Mleko wymieszać z jajkiem, dodać posiekany szczypiorek oraz pietruszkę, doprawić solą i pieprzem
Krok 2 - Knödel - Canederli po tyrolsku foto
3
3. Zalać mieszanką jajeczno-mleczną pokrojony chleb, wymieszać i odstawić na 2h. Wymięszać ponownie raz na jakiś czas dla lepszego połaczenia się składników
Krok 3 - Knödel - Canederli po tyrolsku foto
4
4.Posiekaną cebulkę i speck zeszklić na 2 łyżkach oleju.
Krok 4 - Knödel - Canederli po tyrolsku foto
5
5.Dodać do namoczonego chleba i wymieszać. Zostawić jeszcze na 1/2h dla przesiąkniecia się składników.
Krok 5 - Knödel - Canederli po tyrolsku foto
6
6.Po 2h do chleba dodać mąkę, wymieszać i zmoczonymi wodą rękami formować kulki o średnicy 5-6 cm. Canederli wstawić na kilka minut do lodówki.

ps. gdyby canederli były za suche dolać odrobinę mleka, gdyby były za mokre dodać troszkę więcej mąki, niestety ilość tych składników zależy od wilgotności użytego chleba, dlatego idealne ich podanie jest niemożliwe
Krok 6 - Knödel - Canederli po tyrolsku foto
7
7. Następnie canedrli gotować wszystkie razem w rosole na małym ogniu, około 10-15 minut (początkowo opadną na dno, potem wypłyną).
Krok 7 - Knödel - Canederli po tyrolsku foto
8
Podawać gorące z rosołem.
Krok 8 - Knödel - Canederli po tyrolsku foto
9
Smacznego!
Krok 9 - Knödel - Canederli po tyrolsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 01.01.2014 16:29
zapowiada się super
fotoviderek 25.08.2013 00:19
Niezwykle smakowite knedle, pycha :)
Anna133 10.08.2013 11:54
coś wspaniałego
olkaaa 03.08.2013 10:23
jeszcze nie jadłam
caralajna 29.05.2013 08:35
niesamowite co pysznego można zrobić z czerstwego chleba, a ludzie taki wyrzucają.. wstyd ;)
Alex_M 18.05.2013 18:31
fajne knedelki!! podobne kiedys robila moja mama, przywiozla przepis z okolic jeziora bodenskiego :) pycha!
mysza75 13.05.2013 11:35
Nie jadłam, ale wygląda pysznie :-)
Gracer 12.05.2013 19:15
wow super! jest jeszcze dla mnie ? :D
kasienka23 12.05.2013 15:46
świetnie wyglądają, wypróbuję przepis :)
borgia 12.05.2013 14:31
Ała... Ale mi się zamarzyło :). Wygląda pięknie i z pewnością smakuje wybornie. I pomimo iż moja Połówka rosołu nie jada, to taki zestaw z pewnością by go zadowolił. I spróbuję się o tym przekonać.
beniaminek 12.05.2013 13:16
fajne danie
msmors 12.05.2013 12:26
ciekawe danie
marcia7 12.05.2013 12:20
no super odmiana na obiad
Konczi 12.05.2013 11:59
myślę że mojej rodzinie by smakowało :)
Janina 12.05.2013 11:11
Ciekawy przepis, smaczne takie jedzonko
Pyszota 12.05.2013 11:03
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak