Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka ze skrzydełek

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełek z kurczaka 8 dużych
kilka małych marchewek
kawałek selera
kawałek pora
korzeń pietruszki
zimnej wody 1,5 l
kilka ziaren czarnego
pieprzu w ziarnach
sól do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki
groszku konserwowego 2/3 puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka ze skrzydełek

Kroki postępowania

1
Do garnka wlać wodę. Skrzydełka dokładnie umyć, usunąć ewentualne piórka i włożyć je do garnka z wodą. Warzywa obrać, umyć i także włożyć do garnka z wodą. Włączyć ogień i wszystko zagotować. Zmniejszyć ogień na bardzo maleńki, ma tylko pykać tak jakbyśmy gotowali rosół. Po około 15 minutach dodać sól i pieprz i gotować do miękkości warzyw i skrzydełek. Po ugotowaniu skrzydełka i marchew wyjąć z garnka i przestudzić.
Krok 1 - Galaretka ze skrzydełek foto
2
Do drugiego garnka prze gęste sito przelać 1 litr wywaru ( resztę można użyć do ugotowania np. zupy pomidorowej ). Dodać żelatynę ( jeśli mamy taką aby gotować to przyrządzić ją zgodnie z przepisem ) i dokładnie wymieszać aby żelatyna się rozpuściła. W miarę potrzeby doprawić jeszcze do smaku.
Krok 2 - Galaretka ze skrzydełek foto
3
Ze schłodzonych skrzydełek zdjąć mięso ale bez skórek i chrząstek i wrzucić kawałki mięsa do miski. Marchewki pokroić w kostkę a groszek odsączyć z zalewy i oba składniki dodać do mięsa apotem wymieszać.
Krok 3 - Galaretka ze skrzydełek foto
4
Mięso z warzywami nakładać do szklanek lub miseczek i wlać przygotowany żelatynowy wywar.
Krok 4 - Galaretka ze skrzydełek foto
5
Schłodzone płynne galaretki wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 5 - Galaretka ze skrzydełek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak