Przepis i sposób przygotowania na: Sernik pod cytrynową bezą
Kroki postępowania
2 szklanki mąki pszennej
200 g miękkiej margaryny
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
Składniki razem siekamy na jednolite ciasto.Zawijamy w folie aluminiowa i chłodzimy w lodówce 30 minut.
1 kg sera trzykrotnie mielonego Vitello
1/2 buteleczki zapachu pomarańczowego
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka 2%
2 jajka
4 żółtka
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
Miksujemy jajka i żółtka z cukrem , następnie dodajemy o lej, mleko, zapach pomarańczowy i proszek budyniowy.
Na koniec dodajemy po łyżce sera i dokładnie miksujemy.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut.
6 białek jaj
1 szklanka cukru
sok z połowy cytryny około 3 łyżki
Ubijamy białka na sztywno. Pod koniec wsypujemy cukier i wlewamy sok wyciśnięty z cytryny.
Sernik wyciągamy po czasie pieczenia. Wykładamy delikatnie piane z białek i pieczemy jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze.