Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oszukany pleśniak - ciasto z dużą ilością kruszonki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
margaryna 180 g
cukier 5 łyzek
jajko 3 szt
cukier do białek 3 łyzki
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
kakao 1 łyzka
olejek śmietankowy 3 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Oszukany pleśniak - ciasto z dużą ilością kruszonki

Mąkę, margarynę, żółtka, cukier i proszek do pieczenia przekładamy do miski i zagniatamy ciasto.

Dzielimy na trzy części.

Jedną część ciasta wykładamy na posmarowaną tłuszczem foremkę ( keksówkę ).

Do drugiej części dodajemy kakao i ścieramy na tarce na rozłożone ciasto.

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Dodajemy cukier i dalej ubijamy, na koniec dodając olejek.

Pianę wykładamy na kakaowe ciasto.

Trzecią część ciasta ścieramy na pianę.

Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 170C.




Studzimy i opruszamy cukrem pudrem!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 10.05.2013 10:22
moje smaki do kawy
sara1 10.05.2013 08:35
wygląda wyśmienicie
V_kuchareczka 10.05.2013 08:27
na pewno pyszny
monisia1977 10.05.2013 06:47
super ciacho
agnieszka214 09.05.2013 19:24
proste i pyzne jak zawsze
migotka28 09.05.2013 17:53
pleśniaczek pycha uwielbiam z wisienkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak