Makaron ryżowy Tagliatelle o smaku Teriyaki :

Makaron ryżowy Tagliatelle o smaku Teriyaki :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1/2 łyżeczki kurkumy,2 łyżki masła,1/2 pęczka pokrojonej natki pietruszki

  • 2 pokrojone w paseczki świeże morele ( bez pestek ) lub namoczone i lekko podgotowane pokrojone tak samo suszone morele

  • bulion drobiowy

    1 kostka
  • makaron ryżowy

    1/2 paczki (w kształcie tagliatelle)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku zagotować 1 litr wody z Bulionetką i kurkumą. Wrzucić makaron i gotować 3 minuty. Wyłączyć gaz i zostawić makaron w wywarze przez 5 minut pod przykryciem. Odcedzić. W garnku rozgrzać masło. Wrzucić na nie mandarynki, natkę pietruszki i sos teriyaki. Zamieszać i podsmażać przez 2 minuty. Wrzucić makaron. Dobrze wymieszać i pozostawić jeszcze 5 minut przykryte tak by makaron wchłonął smaki.
Podawać do potraw doprawianych sosem teriyaki ( ryb, kurczaka , innych mięs czy warzyw ) - doskonale się z takimi daniami komponuje .
Zaznaczam , że tak przygotowany makaron można podgrzewać czyli można go przygotować wcześniej .Choć przygotowywanie go czasowo zgadza się np ze smażeniem ryby .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

artur7

12.03.2013 06:29
orginalne danie smaczne

Agnik

04.11.2011 15:07
rewelacja

Gosia32

17.03.2011 06:56
dla mnie super;]

Babciagramolka

16.09.2010 21:40
Tylko japońskie .Bo makaron ryżowy i sos Teriyaki tez japoński. Tylko określenie wygladu makaronu włoskie bo akurat japońskiej nazwy nie znam .A smak akurat zupełnie nie japoński w tej wersji.To akurat jedyny sos japoński który mi pasuje ( po prostu jak nasze powidła doprawione odrobina pieprzu i sosu sojowego )

Grażyna13

16.09.2010 11:46
A mnie się takie danie bardzo podoba :)

anecia04

17.08.2010 14:17
nie dla mnie takie połączenia, wlosko-japońskie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat