Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałwowiec z dżemem porzeczkowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuki
olej 3 łyżki
mąka pszenna 1/2 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
mąka pszenna 1/4 szklanka
mąka ziemniaczana 1/4 szklanka
cukier 1/2 szklanka
jajko 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki czubate
mąka pszenna 2 łyżki czubate
żółtko jajek 3 sztuki
cukier 2 łyżki
cukier puder 3 łyżki
chałwa 250 gram
śmietana 12% 3-5 łyżki
margaryna 250 gram
dżem porzeczkowy 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Chałwowiec z dżemem porzeczkowym

Jako, że jest to dość skomplikowane ciasto, postanowiłam zamieścić w treści przepisu składniki z których są przygotowywane kolejne jego warstwy.

Biszkopt ciemny:
6 jaj
3 łyżki oleju
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

1. Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy te ostatnie (najlepiej mikserem) ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie już sztywna stopniowo wsypujemy cukier, następnie dodajemy po jednym żółtku oraz olej. Na koniec dodajemy do masy przesianą mąkę, wraz z proszkiem i kakao i całość mieszamy przy użyciu drewnianej łyżki, tak by nie zniszczyć struktury biszkoptu.
2. Masę wylewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30min.
3. Jeszcze ciepły biszkopt zdejmujemy z papieru do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia.

Biszkopt jasny:

3 jaja (jeśli duże, jeśli zaś dysponujemy mniejszymi weźmy 4)
½ szklanki cukru
¼ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1. Biszkopt biały przygotowujemy tak jak ciemny. Po oddzieleniu białek od żółtek, ubijamy te pierwsze, następnie dodajemy stopniowo cukier, następnie żółta. Na koniec przy pomocy drewnianej łyżki łączymy powstałą masę z mąką przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w tej samej formie, w której upiekliśmy ciemny biszkopt, w 180 c przez ok. 25-30 min. Jeszcze ciepły zdejmujemy z papieru do pieczenia.

Masa chałwowa:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
2 łyżki mąki pszennej(czubate)
3 żółtka
2 łyżki cukru
3 łyżki cukru pudru
250 g chałwy
3-5 łyżek śmietany 12%
250 g margaryny


1. Z 0,5l mleka odlewamy ok. ¾ szklanki, pozostałą część gotujemy wraz z 2 łyżkami cukru. Mąkę wraz z żółtkami mieszamy, tak by nie było grudek (proponuję użyć w tym celu miksera). Jeśli zaś nie jesteśmy szczęśliwymi jego posiadaczami, wówczas, po energicznym wymieszaniu składników, należy powstałą masę przecedzić przez sito, by pozbyć się wszelkich grudek.

2. Gdy mleko się zagotuje wlewamy miksturę i gotujemy tak jak zwykły budyń.

3. Następnie studzimy ugotowaną masę, zwaną dalej „budyniem”. W tym czasie przekrawamy ciemny biszkopt, by powstały nam dwa placki. Kiedy budyń wystygnie możemy zacząć ucierać margarynę wraz z cukrem pudrem.

4.Do utartej margaryny stopniowo dodajemy wystudzony budyń, następnie dodajemy chałwę, na koniec zaś stopniowo śmietanę, tak by masa nie była zbyt rzadka.

Warstwy:

Bierzemy 1 płat ciemnego biszkoptu i smarujemy go połową masy chałowej. Na masie rozsmarowujemy cienką warstwę dżemu porzeczkowego i przykrywamy ją jasnym biszkoptem. Na biszkopt jasny znów wykładamy masę chałwową (odkładamy jej odrobinę do posmarowania wierzchu ciasta) i znów masą chałwową smarujemy dżemem. Dżem przykrywamy drugim ciemnym biszkoptem, a jego smarujemy pozostawioną na ten cel masą chałwową. Wierzch oblewamy polewą.

Więcej na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

letkiewicz 26.01.2014 00:40
pyszne ciasto
monisia1977 31.12.2013 08:51
super ciacho
artur7 16.12.2013 17:23
fajne łamanie smakow
Małgorzata106 14.11.2013 21:24
super ciasto
Luka Li 11.11.2013 00:18
znakomite ;)
pawlito 06.11.2013 13:46
apetycznie wygląda
Stenka 04.10.2013 08:07
smaczne ciacho
Ewa 27.09.2013 16:47
Chałwa złamana smakiem porzeczki- to musi być pyszne połączenie!
Jastinka 29.08.2013 13:00
pracochłonne ale smakowite
ana1 28.08.2013 22:00
wspaniałe ciasto
babeczka007 06.08.2013 14:30
Ale mam ochotę na to ciasto ;)
kasiulka 11.07.2013 22:11
wygląda smakowicie - jutro kupuję brakujące składniki i biorę się za pieczenie:)
matesko 05.07.2013 11:30
smaczne ciacho
Dorota76 02.07.2013 20:21
musi być pyszne
kupiska 01.07.2013 18:57
samego przepisu nie zapamietalabym:) juz sama nazwa kusi by skosztowac
treonina 30.06.2013 16:42
sporo pracy ale myslę że się opłaca! super!
Kuchenka 28.06.2013 15:57
ładnie wygląda
everay 20.06.2013 11:17
świetne ciasto aczkolwiek wymaga chwili poświęcenia
marines27 17.06.2013 18:57
chętnie wypróbuje ;)
lara 14.06.2013 11:15
pracochłonne ale warto!
Kuchareczka2 09.06.2013 22:32
przepyszne ciasto
Beata68
Beata68 08.06.2013 15:54
świetne!zaraz i ja upiekę!
radosna29 03.06.2013 15:17
uwielbiam chełwe wiec napewno sprubuje
msmors 17.05.2013 07:36
ciekawe ciasto
Małgorzata106 13.05.2013 20:30
super ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak