Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Carpaccio z pieczonych buraków z rukolą, pieczonymi orzechami i serkiem kozim Tomka Jakubiaka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

burak 5 szt
rukola 100 g
miód 1 łyżka
tymianek kilka gałązek
orzechy włoskie mała garść
serek kozi 5 łyżek
balsamico 80 ml
TRUSKAWKI MROŻONE kilka szt
cukier brązowy 3 łyżek
pieprz świeżo mielony
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Carpaccio z pieczonych buraków z rukolą, pieczonymi orzechami i serkiem kozim Tomka Jakubiaka

Tomek Jakubiaka poleca:
Buraki umyj, zawiń w folię i piecz 20 minut w temperaturze około 200°C. Na patelni rozpuść cukier, dodaj balsamico i truskawki, a następnie zmniejsz ogień i pozostaw, aby sos się zredukował i zgęstniał.
Drugą blachę do pieczenia wyłóż papierem, wysyp orzechy, skrop oliwą i piecz 7 minut.
Gdy buraki się upieką, obierz je i pokrój w plastry. Na patelnię wlej ćwierć szklanki wody, dodaj miód i zioła. Gdy zgęstnieje, dodaj buraki i chwilę delikatnie mieszaj.
Talerz wysmaruj serkiem kozim, na nim rozłóż na płasko buraki. Całość posyp orzechami i rukolą, polej sosem i oliwą, a następnie obficie oprósz świeżo mielonym pieprzem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cookingangelika 13.03.2017 11:53
uwielbiam carpaccio z buraka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak