Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb zmieniający życie - bez drożdży, zakwasu i wyrabiania

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

len 100 g
orzechy włoskie 20 g
orzechy laskowe 20 g
migdały 20 g
babka płesznika 3-4 łyżki
otręby owsiane 140 g
słonecznik łuskany 120 g
masło 50 g
syrop z agawy 1 łyżka
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżeczka
woda 350 (źródlana)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb zmieniający życie - bez drożdży, zakwasu i wyrabiania

Kroki postępowania

1
Odważyć orzechy włoskie, laskowe, migdały, słonecznik i siemię lniane - ja mam len tzw. "łamany", ale można dodać całe ziarenka.

Orzechy i migdały można dodać w całości lub posiekane.
Krok 1 - Chleb zmieniający życie - bez drożdży, zakwasu i wyrabiania foto
2
Następnie odważyć otręby owsiane, dodać sól, przyprawy smakowe (użyłam czarnuszki, ale może to być np. kminek lub zioła) i babkę płesznika - ja dodałam zmieloną, bo taką miałam pod ręką.

Jeśli babka jest mielona - wystarczą 3 łyżki, a jeśli nasiona są całe - trzeba dodać 4 łyżki.
Krok 2 - Chleb zmieniający życie - bez drożdży, zakwasu i wyrabiania foto
3
Wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce.
Wodę połączyć z syropem z agawy (można zastąpić miodem lub melasą) i stopionym masłem.
Wlać do sypkich składników i sprawnie wymieszać aż do zupełnego połącznenia.
Krok 3 - Chleb zmieniający życie - bez drożdży, zakwasu i wyrabiania foto
4
Masę ugnieść jak najdokładniej w natłuszczonej foremce odpowiedniej wielkości - ja użyłam keksówki silikonowej - wyrównać powierzchnię.
Owinąć foremkę folią i pozostawić na minimum 2 godziny w temperaturze pokojowej - mój chlebek stał przez całą noc (12 godzin) - w tym czasie ziarna nabierają wilgoci z dodanej wody i pęcznieją, co wpływa na końcową konsystencję wypieku.
Krok 4 - Chleb zmieniający życie - bez drożdży, zakwasu i wyrabiania foto
5
Foremkę z odstanym ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 170-175*C na 20-30 minut, następnie ostrożnie przełożyć na płaską blachę lub kratkę i dopiec przynajmniej do pełnej godziny.
Kiedy chleb jest odpowiednio wypieczony - wydaje głuchy dźwięk przy stukaniu w spód bochenka.

Chleb po upieczeniu należy pozostawić co najmniej na kilka godzin, aby zupełnie ostygł - krojony wcześniej może się kruszyć!
Najbezpieczniej upiec go wieczorem i pozostawić na całą noc do stygnięcia.
Krok 5 - Chleb zmieniający życie - bez drożdży, zakwasu i wyrabiania foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olyabuziaczek 05.10.2014 17:24
wow, pierwszy raz widze taki chlebek. musze sprobowac zrobic
aginaa 21.04.2014 12:12
słyszałam o tym chlebku i tez mam go zamiar upiec :)
olkaaa 15.04.2014 07:28
chętnie spróbuję
Dorian 30.03.2014 14:42
Pyszny chlebek taki na "bogato"
Grażyna13 28.03.2014 19:41
Wspaniały chleb :)
Camill 02.12.2013 18:52
Ten chlebek to na wyspach prawdziwa legenda od ladnych kilku lat. Ale angielki z reguly sa za leniwe na to zeby cos upiec. Pojawil sie na kilku znanych blogach i w tv.
Klausia 05.11.2013 12:34
ciekawe :) aczkolwiek ja pewnie jadłabym tylko z masłem, albo pastami :)
hahanka 25.06.2013 10:43
bardzo bogaty w składniki takie jak lubię, muszę wypróbować
hahanka 25.06.2013 10:42
bardzo bogaty w składniki takie jak lubię, muszę wypróbować :)
lee-aa 20.06.2013 18:30
super ;) dodałam do swojej księgi, żeby mieć ten przepis pod ręką ;)
Smaczna_B 14.06.2013 19:11
świetny przepis!
Aannkaa82 05.06.2013 20:55
OOO ja zawsze wydłubuję wszystkie nasionka z pieczywa, tu miałabym duuuuużo dłubania :))
Rafał10 24.05.2013 19:36
WSPANIAŁY!!! Koniecznie muszę go kiedyś wypróbować, uwielbiam takie chlebki. Mój R. jak kupuję sobie bułkę ze słonecznikiem to nazywa ją bułką z przeszkodami... ten by pewnie nazwał "same przeszkody" hehe
caralajna 14.05.2013 07:24
wygląda fantastycznie, podobają mi się składniki, pyszny przepis
stokrotka 09.05.2013 22:03
mam ochotę go wypróbować
Habibi 09.05.2013 10:09
Dzisiaj wypróbowałam ten chlebek w formie tostów z serem :) Nadaje się, tylko nieco dłużej się pieką :)
Katarzyna/kate1980 07.05.2013 20:33
świetny przepis
pierniczkowo 07.05.2013 16:06
ale wypasiony chlebek!
Konczi 07.05.2013 14:46
oo to coś dla mnie !
Habibi 07.05.2013 14:45
Jest naprawdę wyjątkowy i bardzo oryginalny :) Co ciekawe - pasuje do kanapek na słodko, słono, pikantnie :) POLECAM
Magda24 07.05.2013 14:37
ciekawy przepis, ja jadłabym go chyba samego - tak smacznie wygląda i musi być pyszny z taką ilością ziaren i orzechów
Habibi 07.05.2013 14:01
Warto wypróbować - ja zwlekałam kilka ładnych miesięcy, aż wreszcie wczoraj wieczorem naszła mnie wena twórcza :) Chleb nie musi wyrastać, nie ma obaw, że będzie zakalec - ma niskie IG, więc nie podnosi poziomu cukru - z mącznych produktów zawiera tylko otręby. Ma niesamowicie dużą zaartość błonnika, dlatego trzeba pamiętać o dużej ilości płynów w czasie jedzenia :))
wyattearp 07.05.2013 13:54
WYGLĄDA PRZEPYSZNIE
migotka28 07.05.2013 13:50
ciekawy chlebek i pełen pysznych ziarenkek,taki lubię
Adamorek 07.05.2013 13:44
idealny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak