Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopiec kreta

4.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 gram
kakao 30 gram
cukier 130 gram
cukier waniliowy 2 łyżeczka
mleko 3,2% 125 mililitr
mąka pszenna 225 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1/4 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczka
jajko 2 sztuka
esencja waniliowa 1 łyżeczka
śmietana 30% 330 mililitr
śmietan fix 2 opakownie
cukier puder 2 łyżka
czekolada gorzka 70 gram
sok z cytryny 3 łyżka
banan 4 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kopiec kreta

Kroki postępowania

1
W rondlu rozpuścić masło z mlekiem, kakao, cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić do przestudzenia. Mąkę z proszkiem, sodą i solą przesiać. Żółtka oddzielić do białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ubić z ekstraktem z wanilii. Dodać przestudzoną "polewę" z kakao, masłem, mlekiem i cukrami. Zmiksować. Dodawać po łyżce mąki i miksować. Ubitą masę delikatnie połączyć z białkami. Dno formy o średnicy 23-24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boki formy wysmarować masłem i wysypać kakao. Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut. Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku na około 10-15 minut, aby nie opadło. Ciasto wyjąć i przestudzić.
Krok 1 - Kopiec kreta foto
2
Wyciąć nożem okrąg na około 1,5 cm wgłąb, pozostawiając 1 cm rant od brzegu ciasta. Za pomocą łyżki wydrążyć ciasto. Przełożyć do miski i pokruszyć drobno.
Krok 2 - Kopiec kreta foto
3
Banany obrać, skropić sokiem z cytryny i wyłożyć nimi wydrążoną powierzchnię ciasta.
Krok 3 - Kopiec kreta foto
4
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodać posiekaną na drobno gorzką czekoladę. Wymieszać. Bitą śmietanę wyłożyć na banany formując "górkę". Bitą śmietanę obsypać pokruszonym ciastem i delikatnie docisnąć. Ciasto wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
Krok 4 - Kopiec kreta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 05.04.2014 10:12
bardzo lubię to ciacho
EmciaPichci 29.03.2014 19:00
mniam! coś wspaniałego :)
goofy9 01.06.2013 11:39
świetny kopiec
Rafał10 25.05.2013 21:35
Dawno nie robiłam kopca kreta... ale mi ochotę Olu narobiłaś! Koniecznie muszę zrobić i to jak najszybciej :D
pierniczkowo 09.05.2013 14:34
banany i czekolada to jest to co lubię najbardziej, po prostu - ciasto marzenie...
Agula&Stabi 09.05.2013 07:50
robię bardzo podobnie:)
Stenka 08.05.2013 15:49
dawno go nie jadłam
matesko 08.05.2013 12:51
dobre ciasto
Klausia 07.05.2013 15:11
Wygląda fantastycznie :)
KasiaK90 07.05.2013 14:05
pyszniutki:) i jakie duże kawałki bananów:) super!
Poison1988 06.05.2013 22:57
apetyczny widok :)
adelajda 06.05.2013 18:08
smaczne ciacho
WiktoriaGotuje 06.05.2013 16:32
Uwielbiam to ciasto
Ola1984 06.05.2013 16:29
Ja również :)
Magiczna:):):) 06.05.2013 16:25
Uwielbiam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak