Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa cebulowo-pokrzywowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bulion drobiowy 2 l
cebula biała 1 duża
pokrzywy 2 garści
marchewka ugotowana 2 duże
sól do smaku
masło do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cebulowo-pokrzywowa

Kroki postępowania

1
Listki młodej pokrzywy dokładni myjemy i suszymy.
Krok 1 - Zupa cebulowo-pokrzywowa foto
2
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.
Krok 2 - Zupa cebulowo-pokrzywowa foto
3
Liście pokrzywy również blanszujemy na maśle. Nie trzeba długo, wystarczy ok 4 min
Krok 3 - Zupa cebulowo-pokrzywowa foto
4
Podsmażoną cebulę i pokrzywę przenosimy do miksera, dodajemy ok 2 chochle bulionu drobiowego i rozdrabniamy. można użyć do tego celu blendera.
Krok 4 - Zupa cebulowo-pokrzywowa foto
5
Ugotowaną obraną marchewkę kroimy w kosteczkę.
Krok 5 - Zupa cebulowo-pokrzywowa foto
6
Do bulionu przelewamy zmiksowaną cebulę i pokrzywę oraz marchewkę. Zupę doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy pieprzem i solą i gotujemy ok 10 min.
Krok 6 - Zupa cebulowo-pokrzywowa foto
7
Gorącą zupę podajemy z pieczywem. SMACZNEGO!
Krok 7 - Zupa cebulowo-pokrzywowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 14.05.2013 07:57
Ciekawe smaki. Pycha :)
IZABELA29 06.05.2013 19:26
taka zupa to wyzwanie dla początkującego kucharza
AZgotuj 06.05.2013 14:39
Bardzo zdrowa:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak