Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki bez zawijania z kapusty pekińskiej

5.0
(122)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowo-wołowe 500 gram
kapusta pekińska 500 gram
ryż 100 gram
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbek
jajko 2 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżka
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
pomidory z puszki 400 gram
koncentrat pomidorowy 3 łyżka
woda 200 mililitr
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku
mąka do obtoczenia 3 łyżka
olej do smażenia 2 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki bez zawijania z kapusty pekińskiej

Cebulę posiekać drobno i zarumienić na łyżce oleju.
Kapustę poszatkować drobno.
Ryż ugotować około 10 minut na półtwardo w osolonym wrzątku. Odcedzić i wystudzić.
Wszystkie składniki dodać do mięsa.
Doprawić solą, pieprzem, ziołami i majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Dodać jajka i bułkę. Wyrobić na gładką masę.

Zwilżonymi dłońmi formować "gołąbki" i obtoczyć je w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć gołąbki z każdej strony na złoto. Przełożyć do naczynia.


Sos: Wszystkie składniki sosu zmiksować(woda, koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, przyprawy). Przygotowanym sosem zalać gołąbki i wstawić je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia 09.03.2023 11:28
Szybkie do zrobienia, a smak kosmos. Pycha
jan_mag 06.12.2016 14:11
Wygląda pięknie
IZABELA29 20.01.2015 11:57
Smaczne i sycące
Magda60 14.10.2014 14:49
pomysl rewelacyjny
berys18 10.10.2014 09:47
smaczne gołąbki
EmciaPichci 18.02.2014 07:31
bardzo fajny pomysł :)
lara 13.08.2013 09:43
szybkie i pyszne danie
artur7 25.07.2013 17:26
takich jeszcze nie jadlem
Rafał10 25.05.2013 21:37
Super, uwielbiam jak ktoś podaje przepisy i wymienia dużo przypraw, a nie tak jak niektórzy by napisali: Ryż, mięso mielone, kapusta i przyprawy :P I piękne zdjęcie :)
Lampencjo 14.05.2013 17:49
świetny przepis
Mniam 11.05.2013 23:01
Bez zawijania robiłam ze zwykłej kapusty, a w pekińską zawijałam- a tu coś nowego do wypróbowania:)
Habibi 06.05.2013 18:08
ooo, też takie robię :)
Cranberry 06.05.2013 16:32
uwielbiam takie !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak