Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort szachownica z masą jagodową

5.0
(34)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt jasny w opisie
biszkopt ciemny w opisie
masa jagodowa w opisie
Masa truskawkowa:
śmietana 30% 200 ml
galaretka truskawkowa 1
woda 0,5 szkl
Masa śmietanowa:
śmietana 30% 400 ml
cukier puder 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda 1/3 szklanki
DODATKOWO:
powidła śliwkowe
owoce

Przepis i sposób przygotowania na: Tort szachownica z masą jagodową

Kroki postępowania

1
Przygotowanie tego tortu jest bardzo pracochłonne i wymaga nieco cierpliwości oraz precyzji, jednak efekt wizualny i smakowy jest tego wart : ) W pierwszej kolejności należy upiec 2 biszkopty – ciemny oraz jasny. Biszkopty muszą być identycznej wielkości i wysokości.

Jasny biszkopt:
5 jajek
7,5 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy 4 łyżki cukru i dalej miksujemy do czasu aż piana będzie sztywna. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka z 2 łyżkami cukru na puszysty kogel – mogel, po czym łączymy razem z białkami. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24cm, po czym wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180*.

Ciemny biszkopt pieczemy w sposób analogiczny jak jasny, jednak dajemy tylko 5 łyżek mąki pszennej i dodatkowo 2,5 łyżki kakao.
Krok 1 - Tort szachownica z masą jagodową foto
2
Ostudzone biszkopty układamy obok siebie na blacie i sprawdzamy czy są tej samej wielkości, ewentualnie odcinamy jakieś niedoskonałości i równamy biszkopty. Następnie w 1/2 wysokości przekrawamy na pół oba biszkopty, po czym układamy jeden na drugim (tak jak na zdjęciu). Za pomocą szklanki odznaczamy na środku małe koło (lekko dociskamy, tak by ślad odbił się na biszkopcie), po czym po tym śladzie wycinamy nożem okrąg przez wszystkie biszkopty. W sposób analogiczny wycinamy kolejny okrąg (w 1/2 odległości od brzegu biszkoptu do brzegu małego koła), można sobie pomóc odpowiedniej wielkości miską, za pomocą której wyznaczymy ślad, ja takiej nie miałam, dlatego od razu wycinałam nożem „na oko”.
Krok 2 - Tort szachownica z masą jagodową foto
3
Następnie powykrawane blaty biszkoptu przekładamy na bok, po czym zamieniamy kolejne części kolorami – tak jak to widać na załączonym zdjęciu. Jeden kolorowy blat (dolna część) wkładamy na dół tortownicy.
Krok 3 - Tort szachownica z masą jagodową foto
4
Przygotowujemy kolejne składniki, potrzebne do przygotowania mas. Mus jagodowy jako podaję w składnikach zrobiłam sama. Ja miałam jagody ze słoiczka, które robiłam w ubiegłym sezonie, ale mogą być również świeże. Jagody ze słoiczka (bez syropu) zmiksowałam w malakserze i odmierzyłam odpowiednią ilość, jeśli będzie się miksować świeże jagody to warto dodać łyżkę cukru – szybciej puszczą sok.
Krok 4 - Tort szachownica z masą jagodową foto
5
Masa jagodowa:
450 gram serków Danio
0,5 szklanki musu jagodowego
1/3 szklanki sok jagodowy
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
0,5 kostki masła
2 jajka

Do miski wkładamy miękkie masło i wsypujemy połowę podanego w składnikach cukru pudru – dokładnie miksujemy. Do zmiksowanego cukru pudru z masłem dodajemy kolejno po 1 jajku i dokładnie miksujemy do czasu aż składniki się dobrze połączą.
Krok 5 - Tort szachownica z masą jagodową foto
6
Następnie stopniowo dodajemy po 1 łyżce serka homogenizowanego i ciągle całość miksujemy. Gdy wszystkie serki są już zmiksowane to stopniowo dodajemy jagodowy mus i dalej miksujemy. Dosładzamy do smaku wedle uznania. Sok jagodowy doprowadzamy do wżenia, po czym dodajemy żelatynę i ją rozpuszczamy. Sok jagodowy z rozpuszczoną żelatyną łączymy z gorącym mlekiem – stopniowo (ciepły płyn!) wlewamy do masy i ciągle miksujemy. Masa jagodowa ma konsystencję cieczy, dlatego trzeba ją odstawić w zimne miejsce na minimum godzinę aż zacznie tężeć lub aby przyśpieszyć cały proces wkładamy na trochę do zamrażalnika. Połowę tężejącej masy jagodowej wykładamy na biszkopt znajdujący się w tortownicy i od razu przykrywamy drugim (jeśli najmniejsze koło w dolnej części było ciemne, to teraz należy dać jasne).
Krok 6 - Tort szachownica z masą jagodową foto
7
Masa o smaku truskawkowym:
200 ml śmietanki 30%
1 galaretka truskawkowa
0,5 szklanki wody
0,5 słoika powideł

Powidła śliwkowe rozsmarowujemy na kolejnym biszkopcie w tortownicy (dałam ich dość dużo, aby biszkopt był lekko nawilżony). Śmietankę ubiłam na sztywno. Galaretkę rozpuściłam we wrzącej wodzie, po czym ostudzoną stopniowo wlewałam do ubitej śmietanki i ciągle miksowałam. Należy chwilę odczekać, aż masa zacznie tężeć i wykładamy ją na powidła, od razu przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu pamiętając by kolory były inne. na biszkopt wylewamy pozostałą masę jagodową i przykrywamy ostatnim biszkoptem.
Krok 7 - Tort szachownica z masą jagodową foto
8
Masa śmietanowa:
400 ml śmietany 30%
4 łyżki cukier puder
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
owoce do dekoracji

Śmietanę ubijamy na sztywno, kiedy piana jest już dość sztywna dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i ciepłą wlewamy wolnym strumieniem do masy – ciągle miksujemy.
Krok 8 - Tort szachownica z masą jagodową foto
9
Masą śmietanową smarujemy wierzch oraz boki tortu – boki obsypałam wiórkami kokosowymi. Świeżymi owocami i perełkami udekorowałam tort i zrobiłam napis. Pozostałą masą śmietanową również zrobiłam wzory. Tort jest lekki, nie nasączany alkoholem dlatego dobry też dla dzieci. Pracy wiele, ale zapewniam, że warto! : )
Krok 9 - Tort szachownica z masą jagodową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 04.04.2015 16:08
śliczny ten torcik i na pewno bardzo smakowity:)
Andzia1977
Andzia1977 09.02.2015 21:02
Fajny sposób na kolorowy środek, muszę wypróbować
Seba 07.01.2015 09:05
pyszny torcik
turkus3 26.10.2014 13:10
podziwiam !!! kolejny mój torcik też będzie w szachownicę :-)
aginaa 01.10.2014 10:09
wspanialy ci wyszedl
Malgorzata549 17.07.2014 09:28
pyszne cudeńko
jasiek 22.04.2014 14:04
dobry pomysł z kwiatkami z kiwi.
Kulinarna Ja 01.04.2014 11:07
Bardzo smacznie wygląda!
Marta1986 29.03.2014 12:15
bardzo smaczne
Malgorzata549 05.01.2014 18:20
prezentuje się wspaniale
ONY_za_kare 06.12.2013 12:10
fantastyczny tort!
IwonaDD 18.06.2013 10:25
przewspaniały !!!!!!!!!!!!!!!
Róża1 01.06.2013 16:58
rewelacja! torcik super klasa!
Alex_M 25.05.2013 10:38
piekny tort, bardzo mi sie podoba jak wyglada w przekroju :)
mysza75 12.05.2013 13:06
Piękny torcik jestem pod wrażeniem :-)
babajaga1969 12.05.2013 11:46
pracochłonny ale efekt końcowy oszałamiający - super pyszny i piękny
caralajna 10.05.2013 18:55
świetny efekt, warty poświęconego czasu :)
Poison1988 06.05.2013 22:59
niezwykły torcik :) super!
Magda24 06.05.2013 22:47
bombowy tort
Monika58 06.05.2013 22:44
rewelacyjny tort,pięknie wygląda i baardzo smaczny :)
bietka 06.05.2013 21:10
super przepis i dokładny opis i zdjęcia :)
Katarzyna/kate1980 06.05.2013 20:29
bardzo fajny przepis na tort - super
Janina 06.05.2013 16:53
Super świetny tort
zielonamorelka 06.05.2013 15:27
ślicznie ozdobiony.muszę kiedyś wreszcie zrobić taką szachownicę
msmors 06.05.2013 14:37
Super torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak