Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tahini i orzechy, czyli ciasteczka tureckie

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szklanka
mąka pszenna 3 szklanka
mąka pełnoziarnista 1/2 szklanka
masło 100 gram
olej 1/2 szklanka
esencja waniliowa 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
tahini 1 szklanka
orzechy włoskie 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Tahini i orzechy, czyli ciasteczka tureckie

1. Połącz w misce pastę tahini (1 szklanka), olej rzepakowy, masło (w temperaturze pokojowej) i cukier.

2. Dodaj orzechy włoskie, wanilię i proszek do pieczenia.

3. Zagnieć całość, powoli dosypując mąkę. Ciasto powinno być nieco lepkie. Bardzo ważne jest, aby nie było twarde!

4. Teraz uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego (łatwo nie będzie, ponieważ ciasto może się kruszyć).

5. Połóż kulki na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem albo matą silikonową i piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C, aż ciastka "popękają" - około 30minut. Jednak wyjmij je z piernika zanim za bardzo się zarumienią.

6. Bardzo delikatnie przełóż ciastka na kratkę, aby mogły ostygnąć.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 06.08.2013 12:21
z chęcią bym je schrupała
manaika 06.05.2013 13:38
muszę wypróbować!
Agata B 06.05.2013 12:33
ideane do kawusi! :)))
dodi 06.05.2013 11:11
pyszne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak