Biszkopt malinowy

Biszkopt malinowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maliny

    1 kg
  • czekolada gorzka

    0,5 sztuki
  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • sól

    szczypta
  • mąka

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanki
  • sok malinowy

    3-4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    8 g
  • cukier waniliowy

    8,4 g
  • galaretka malinowa

    3 sztuki
  • woda

    6 łyżek
  • żelatyna

  • śmietana 30%

    400 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ucierać z cukrem i wodą. Białka ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Do żółtek dodać ubitą pianę, przesiane mąki, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę i piec ok 40 min w temp. 180\'C.
Maliny oczyszczamy i przemywamy, a następnie pozostawiamy by obciekły. Dwie galaretki rozrabiamy wg przepisu na opakowaniu. Dodajemy maliny delikatnie mieszamy i chwilkę ok 15 min wkładamy do lodówki. Po tym czasie wykładamy na biszkopt. Wkładamy ciasto do lodówki na ok 60 min. Śmietanę ubijamy dodajemy żelatynę oraz galaretkę, i ponownie miksujemy na puszystą masę. Gotową nakładamy na ciasto i wkładamy do lodówki na 20 min., aż masa się zsiądzie. Gotowe ciasto posypujemy startą na małych oczkach czekoladą. Smacznego !!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

olkaaa

05.03.2014 07:57
uwielbiam taki

Łukasz15

29.04.2013 08:56
Musi być super

Angelika10

02.11.2012 00:19
świetny biszkopt

caralajna

05.09.2012 08:17
fajny

Agnik

01.12.2011 19:35
super

pigila

03.06.2011 08:12
mniam mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat