Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z czerwonej soczewicy

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płatki owsiane 1/2 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
Przyprawa curry orientalna Prymat 11/4 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
sól do smaku 2 łyżeczki
cebula 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
jajko 1 sztuka
Majeranek suszony Prymat 4 szczypty
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 4 szczypty
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
Kminek mielony Prymat 2 szczypty
olej rzepakowy 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 11/4 (wędzona)
soczewica czerwona 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z czerwonej soczewicy

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć cebulę do miękkości. Pod koniec smażenia cebuli dodać czosnek i smażyć, aż czosnek zmięknie. Soczewicę namoczyć na noc. Następnego dnia wylać wodę z soczewicy i zalać ją świeżą wodą ponad 2 cm i włożyć do garnka. Soczewicę gotować z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, curry, papryki, majeranku i kminku. Z gotującej soczewicy ściągać szumowiny od czasu do czasu. Kiedy soczewica będzie miękka należy ją doprawić do smaku solą, pieprzem i ostudzić. Następnie soczewicę razem z wodą od gotowania należy zmiksować. W razie potrzeby można doprawić do smaku. Do zmiksowanej soczewicy należy dodać usmażoną cebulę, musztardę, płatki owsiane, bułkę tartą, jajko i całość dobrze wymieszać. Formę o wym. 30*10 wysmarować odrobiną oleju i obsypać trzema łyżkami płatków owsianych. Do formy wlać gotową masę. Piekarnik (z termoobiegiem) nagrzać do temp. 160 stopni Celsjusza i zapiekać przez czas około 40-45 min, lub do czasu kiedy wykałaczka będzie czysta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 06.03.2014 19:21
Lubię taki pasztet :-)
Anna169Hosz 23.09.2013 14:16
Podoba mi się ten przepis.
ONY_za_kare 25.08.2013 09:18
swietny ten pasztet
Róża1 01.07.2013 22:28
fantastyczny pomysł:-), podziwiam:-)
caralajna 30.05.2013 06:06
bardzo fajny Tobie wyszedł, taki zwięzły, pysznie doprawiony, mniam
Stenka 24.05.2013 16:20
ciekawy przepis
IwonaDD 22.05.2013 12:43
super pasztecik, a jaki zdrowy
Alex_M 17.05.2013 13:22
fantastyczny!
gosia56 15.05.2013 15:51
napewno pyszny pasztet
adelajda 12.05.2013 17:10
ale super pokazany i smaczny
pestka 12.05.2013 00:54
takiego nie jadłam
mufinka79 06.05.2013 10:35
Pysznie i bardzo zdrowo :)
Mati13 06.05.2013 08:52
z chęcią bym spróbował
Monika58 05.05.2013 21:58
smaczny pasztet
leonowie 05.05.2013 21:57
fajny pomysł:)
beniaminek 05.05.2013 21:38
fajne danie
malaczarna23 05.05.2013 21:02
bardzo smaczny pasztecik
Magiczna_Kuchnia 05.05.2013 20:49
W takiej wersji nie robiłam;)
w mojej kuchni 05.05.2013 19:41
zdrowe i smaczne...podobne gusta mamy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak