Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta Tatin

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 225 g.
masła lub margaryny 150 g.
cukru 150 g.
żółtko jajek 1 szt.
soli 1/2 łyżeczki
wody 100 ml
cukru pudru 1 szkl.
masła 50 g.
cukru pudru 1/2 szkl.
jabłek winnych dużych 6 szt.
cynamon Prymat dowolnie
woda zimna 2 łyżki stołowe

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta Tatin

To jest moja ulubiona szarlotka. Tarte tą nauczyłam się robić w Niemczech i wtedy też poznałam jej historie… dziwne :) Autorką jej jest roztargniona Stefanie, jedna z sióstr Tatin prowadzących oberżę w Lamotte - Beuvron, która w 1898 r. włożyła jabłka posypane cukrem do pieca i po jakimś czasie zorientowała się, że zapomniała wylepić formę ciastem. Szybko je zagniotła, wyłożyła formę i upiekła, a szarlotkę podała na gorąco. Nie wiem skąd wzięła się nazwa szarlotki u nas, gdyż we Francji określa się tym słowem deser, który w niczym nie przypomina naszych szarlotek:) Ten jabłecznik jest wyjątkowo smaczny, uwielbiam go :)

PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Na głębokiej i dużej (ok.28cm) patelni lub żaroodpornej okrągłej formie rozpuścić 1 szkl.cukru pudru w 100 ml. wody i smażyć, aż otrzymamy złocisty karmel. Zdjąć z ognia, dodać 50g masła i szybko zamieszać płaską trzepaczką aż się połączą. Na to układać spiralę z cząstek jabłek ułożonych płaską stroną do dna i ściśniętych mocno ze sobą. Jeżeli zostaną nam jeszcze jabłka, to możemy nimi przykryć wolne miejsca. Jabłka posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem (tu można posypać też cynamonem, ale nie jest to wcale konieczne) i wstawić do piekarnika w temp. 180C na 35 min. Przykryć rozwałkowanym ciastem, które musi być o ok. 3 - 4 cm większe, żeby wystające brzegi zawinąć do środka na jabłkach, żeby ciasto podtrzymywało nadzienie po wyłożeniu. W wersji dla leniwych może to być gotowe ciasto francuskie, ale to już nie to samo… :) Ciasto ponakłuwać widelcem i piec 25min w temp. 200C. Gdy tarta już jest upieczona wykładamy ją do góry nogami na paterę. Podawać gorące z bitą śmietaną lub lodami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pomocnik 04.05.2013 10:26
Bardzo smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak