Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik inny niż wszystkie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 300 g.
mąka krupczatka 300 g.
margaryna 200 g.
cukier puder 180 g.
miód prawdziwy 4 łyżki stołowe kopiate
mleko ciepłe 4 łyżki stołowe
jajko 1 szt.
żółtko jajek 1 szt.
przyprawa do pienika 1 łyżeczka
mąka krupczatka 1 łyżka stołowa
mąka kartoflana 1 łyżka stołowa
budyń waniliowy 1 paczka
cukier puder 5 łyżek
cukier waniliowy 1 paczka
mleko 2 szkl.
margaryna masło 250 g.
polewa czekoladowa
bakalie
dżem 250 g.
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik inny niż wszystkie

Ten piernik jest najlepszy po 2-3 dniach od upieczenia, więc warto zrobić go wcześniej. Ciasto nabiera wtedy wilgoci i nie jest suche jak w innych piernikach.

PRZYGOTOWANIE:
Dzień wcześniej zagnieść ze wszystkich składników ciasto i schłodzić w lodówce. Ciastem wykładamy 3 takie same płaskie foremki i pieczmy 15min w temp 180oC na złoty kolor. W mleku rozcieńczamy budyń, mąkę i kartoflankę i zagotowujemy, po wystudzeniu możemy dodać wiórki czekoladowe lub kokosowe, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie, ale w oryginalnym przepisie jest bez niczego. Margarynę rozcieramy z cukrem pudrem, waniliowym i żółtkiem dodając stopniowo zimny budyń aż otrzymamy puszystą masę. Schłodzone placki piernikowe smarujemy na przemian masą i dżemem i układamy jeden na drugim. Na wierzchu smarujemy masą i polewamy roztopiona polewą czekoladową w zygzaki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak