Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu bez dodatku jajek

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopty podłużne 1 duże opakowanie
serek mascarpone 250 g
śmietana kremowa 30% 130 g
cukier puder g
kakao do posypania 1 łyżka
amaretto
espresso 1 filiżanka

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu bez dodatku jajek

Serek mascarpone miksuję z cukrem pudrem na gładką masę. Śmietanę (wcześniej mocno schłodzoną) ubijam na sztywno. Delikatnie mieszam z serkiem.
Kawę z alkoholem (i syropem) wlewam do odpowiedniej miseczki, w której maczamy biszkopty. Wystarczy je zanurzyć i od razu wyjąć, bo dość szybko nasiąkają i miękną. Układamy na płaskim talerzu, jeden obok drugiego. Tak przygotowany spód pokrywamy niezbyt dużą ilością masy serowo-śmietanowej (wg uznania). Na to znów układamy nasączane po kolei biszkopty (można układać w innym kierunku, niż poprzednio, np. w poprzek). Na to znów krem. Całość posypać gorzkim kakao (przez sitko) i odstawić do lodówki na kilka godzin, by się schłodziło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 04.05.2013 14:45
Pyszności, zabieram do ulubionych
Rafał3 04.05.2013 00:15
ale bym zjadła mniam
Boska_Agatka 04.05.2013 00:12
wygląda wyśmienicie
Ola1984 03.05.2013 23:53
Tiramisu to mój ulubiony deser. U mnie w dwóch wersjach. Tak jak u ciebie na kremówce lub na żółtkach. Obie smakują wybornie :)
treonina 03.05.2013 22:39
muszę zrobić! super
Fiffi 03.05.2013 21:39
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak