Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nowalijkowa pasta twarogowa z pokrzywą

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

twaróg 10 dag
pokrzywy 10 sztuk
rzodkiewka 4 sztuki
cebula 0,5
ogórek
majonez 1 łyzka
sól
pieprz
maca 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Nowalijkowa pasta twarogowa z pokrzywą

Zbieramy pokrzywy, płuczemy je pod bieżącą wodą, a następnie sparzamy wrzątkiem – odciskamy i siekamy. Cebulę, rzodkiewki oraz niewielką część ogórka kroimy w drobną kostkę. Do miseczki przekładamy twarożek i dokładnie go rozcieramy za pomocą widelca wraz z majonezem. Do twarogu dodajemy pokrzywy i sól z pieprzem – dokładnie mieszamy, następnie dodajemy pozostałe warzywa i również mieszamy. Tak przygotowaną twarogową sałatkę nakładamy na wafelki maca, dekorujemy w dowolny sposób i podajemy – jest pysznie! : )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 26.02.2017 19:06
wow fajny przepis
Seba 07.01.2015 09:04
smaczna pasta
aginaa 01.10.2014 10:10
pyszna pasta
Malgorzata549 12.08.2014 14:14
zdrowo :))
misiek4286 17.07.2014 23:06
mmmm brzmi świetnie
aginaa 28.06.2014 08:07
musi byc pyszna
gosia56 05.09.2013 08:21
napewno pyszna pasta
Stenka 15.06.2013 08:54
zdrowe i inne.
Kulinarna Ja 21.05.2013 12:42
pysznie wygląda!
Magda24 12.05.2013 15:41
bardzo smaczna pasta
babajaga1969 12.05.2013 11:53
lubię takie pasty twarożkowe i do następnej w moim wykonaniu dorzucę pokrzywy
Monika58 05.05.2013 12:30
smacznie zdrorowo i kolorowo :)
Katarzyna/kate1980 04.05.2013 22:57
świetny przepis na lekką przekąskę
Mysiunia 04.05.2013 13:53
staram się by były młode, teraz jednak bujnie poszły w górę i są już do kolan, ale dalej są młodziutkie, jednak zbieram tylko czubki (po 4-6 listki licząc od góry), za tydzień lub 2 pokrzywy zetnę przy ziemi i będę czekać aż puszczą nowe pędy
Ewa104 04.05.2013 12:25
Póki co pokrzyw nie próbowałam,ale przymierzam się na poważnie.Czy zbierasz tylko młode pokrzywy?
aginaa 04.05.2013 10:54
fajne polaczenie
Ola1984 04.05.2013 00:04
Pokrzyw na ogródku mam co niemiara ;) Może czas najwyższy je spożytkować? ;)
Mysiunia 03.05.2013 23:04
Są to zwyczajne, polne pokrzywy - trzeba je zbierać w miejscach z dala od drogi, nie narażone na jakiekolwiek zanieczyszczenia. Ja mam to szczęście, że mieszkam na wsi, bardzo blisko lasu także pokrzyw mam pod dostatkiem :)
Aannkaa82 03.05.2013 19:57
Jak znależź takie pokrzywy które można jesć? czy to sa takie zwyczajne czy jakies speckalne?
Mysiunia 03.05.2013 18:15
Magula - zależy w jakiej postaci je jemy :) jeśli zmielone lub w paście to smakowo nieco podobne do szpinaku, ale np w jajecznicy czy zupie wyczuwalny jest "meszek" pokrzyw :) Ciężko określić ich smak - warto spróbować bo na prawdę są smaczne :)
Olga_SK 03.05.2013 15:20
nawiozłam ze wsi pokrzyw, to wykorzystam i do pasty twarogowe! super pomysł :)
migotka28 03.05.2013 15:13
fajne jedzonko
ONY_za_kare 03.05.2013 14:42
super pasta. moc witamin! :)
Magula 03.05.2013 13:51
nie jadlam nigdy pokrzywy, z czym mozna porówna c jej smak??
halina17 03.05.2013 13:04
Zdrowa pasta .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak