Sposób przygotowania

Zbieramy pokrzywy, płuczemy je pod bieżącą wodą, a następnie sparzamy wrzątkiem – odciskamy i siekamy. Cebulę, rzodkiewki oraz niewielką część ogórka kroimy w drobną kostkę. Do miseczki przekładamy twarożek i dokładnie go rozcieramy za pomocą widelca wraz z majonezem. Do twarogu dodajemy pokrzywy i sól z pieprzem – dokładnie mieszamy, następnie dodajemy pozostałe warzywa i również mieszamy. Tak przygotowaną twarogową sałatkę nakładamy na wafelki maca, dekorujemy w dowolny sposób i podajemy – jest pysznie! : )

Komentarze

  • 1
    010
    Opublikowano

    2milutka

    musze się skusić ..:)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    właśnie czegoś takiego szukałam, lekkiego,smacznego i zdrowego
  • 1
    received_1208638852592767
    Opublikowano

    Konczi

    uwielbiam takie pasty, tylko u mnie ciężko z tymi pokrzywkami zdatnymi do zjedzenia ;)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    Zdrowa pasta .
  • 2
    original
    Opublikowano

    Magula

    nie jadlam nigdy pokrzywy, z czym mozna porówna c jej smak??
  • 1
    original
    Opublikowano

    ONY_za_kare

    super pasta. moc witamin! :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    migotka28

    fajne jedzonko
  • 1
    original
    Opublikowano

    Olga_SK

    nawiozłam ze wsi pokrzyw, to wykorzystam i do pasty twarogowe! super pomysł :)
  • 2
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    Magula - zależy w jakiej postaci je jemy :) jeśli zmielone lub w paście to smakowo nieco podobne do szpinaku, ale np w jajecznicy czy zupie wyczuwalny jest "meszek" pokrzyw :) Ciężko określić ich smak - warto spróbować bo na prawdę są smaczne :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Aannkaa82

    Jak znależź takie pokrzywy które można jesć? czy to sa takie zwyczajne czy jakies speckalne?
  • 2
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    Są to zwyczajne, polne pokrzywy - trzeba je zbierać w miejscach z dala od drogi, nie narażone na jakiekolwiek zanieczyszczenia. Ja mam to szczęście, że mieszkam na wsi, bardzo blisko lasu także pokrzyw mam pod dostatkiem :)
  • 1
    1
    Opublikowano

    Ola1984

    Pokrzyw na ogródku mam co niemiara ;) Może czas najwyższy je spożytkować? ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    aginaa

    fajne polaczenie
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Póki co pokrzyw nie próbowałam,ale przymierzam się na poważnie.Czy zbierasz tylko młode pokrzywy?
  • 2
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    staram się by były młode, teraz jednak bujnie poszły w górę i są już do kolan, ale dalej są młodziutkie, jednak zbieram tylko czubki (po 4-6 listki licząc od góry), za tydzień lub 2 pokrzywy zetnę przy ziemi i będę czekać aż puszczą nowe pędy
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    świetny przepis na lekką przekąskę
  • 2
    original
    Opublikowano

    Monika58

    smacznie zdrorowo i kolorowo :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    babajaga1969

    lubię takie pasty twarożkowe i do następnej w moim wykonaniu dorzucę pokrzywy
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Magda24

    bardzo smaczna pasta
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kulinarna Ja

    pysznie wygląda!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    zdrowe i inne.
  • 1
    p1100027
    Opublikowano

    gosia56

    napewno pyszna pasta
  • 0
    original
    Opublikowano

    aginaa

    musi byc pyszna
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    misiek4286

    mmmm brzmi świetnie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Malgorzata549

    zdrowo :))
  • 0
    original
    Opublikowano

    aginaa

    pyszna pasta
  • 0
    original
    Opublikowano

    Seba

    smaczna pasta
  • 0
    original
    Opublikowano

    ronald88

    wow fajny przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !