Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto ze szparagami

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi 500 gr
ryż do risotto 200 gr
bulion drobiowy 500 ml
wino białe wytrawne 100 ml
masło do smażenia 50 gr
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
parmezan starty 50 gr
jajko ugotowane na twardo 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto ze szparagami

Kroki postępowania

1
1.Oczyścić szparagi: odkroić białą, twardą część i obrać łodygi.
Krok 1 - Risotto ze szparagami foto
2
2.Ryż opłukać,następnie smażyć wraz z masłem kilka minut (aż zrobi się delikatnie przezroczysty), następnie zalać białym winem i cały czas mieszając doprowadzić do odparowania wina.
Krok 2 - Risotto ze szparagami foto
3
3.Zalać bulionem, doprawić do smaku i pod przykryciem gotować 10-15 minut.
Krok 3 - Risotto ze szparagami foto
4
4.Szparagi obgotować 10 minut w osolonej wodzie.
Krok 4 - Risotto ze szparagami foto
5
5.Odzielić łodygi od nasady. Łodygi zmiksować blenderem.
Krok 5 - Risotto ze szparagami foto
6
6.Do ugotowanego ryżu dodać parmezan starty oraz krem z łodyg. Wymieszać.
Krok 6 - Risotto ze szparagami foto
7
7.Podawać z pędami szparagów, które nie zostały zmiksowane oraz posypane gotowanym, rozdrobnionym żółtkiem.
Smacznego!
Krok 7 - Risotto ze szparagami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 18.02.2014 17:23
smaczne danie
Róża1 18.02.2014 13:37
wspaniałe danie :-)
romanrafal
romanrafal 27.01.2014 15:57
rewelacyjne risotto
Mati13 18.12.2013 20:21
wspaniałe i zdrowe jedzenie
EmciaPichci 15.11.2013 07:27
pyszności!
Adam/ZUB3R 08.07.2013 11:23
smaczne danie
TEtalicha 05.06.2013 21:12
chciała bym sprobowac
mysza75 30.05.2013 11:30
Sama bym zjadła, zdrowe,dietetyczne pycha:-)
caralajna 19.05.2013 07:16
uwielbiam zielone szparagi, pyszne danie
artur7 14.05.2013 20:44
musi fajnie smakowac
IZABELA29 06.05.2013 20:27
do szparagów chętnie się przekonam.
Monika-twin 02.05.2013 07:49
ale bym se zjadła
wyattearp 01.05.2013 20:44
bardzo fajny przepis
Zdzisław 01.05.2013 17:48
ale smaczne danie
gosia56 01.05.2013 17:35
alez same pyszności
Janina 01.05.2013 15:19
Bardzo smaczne
Bogusiaz 01.05.2013 15:18
musi być pyszne
Renata9 01.05.2013 15:12
fajny pomysł na risotto z tymi szparagami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak