Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki z marynowanymi leśnymi grzybami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe 1/2 kg
cebula 1 bardzo duże sztuki
marchewki 2 średnie sztuki
czosnek 3 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
jajko 2 sztuki
żurawina
grzyby leśne ok. 20 marynowane
boczek 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z marynowanymi leśnymi grzybami

Kroki postępowania

1
Mięso (użyłam kawałków poprzerastanych tłuszczem odciętych od szynki) i boczek pokroić na mniejsze kawałki. Do lekko rozgrzanej brytfanki włożyć kawałki boczku tłuszczem do dołu.
Krok 1 - Paszteciki z marynowanymi leśnymi grzybami foto
2
Jak wytopi się z nich trochę smalcu, wrzucić resztę mięsa. Zrumienić je. Marchewki i cebule obrać, pokroić na trochę mniejsze kawałki, wrzucić do mięsa. Czosnek obrać i również dodać do mięsa.
Krok 2 - Paszteciki z marynowanymi leśnymi grzybami foto
3
Podsmażać razem, aż cebula się zeszkli (mieszać od czasu do czasu). Do mięsa z warzywami dodać sól i pieprz, wlać 1,5 szklanki wody. Dusić pod przykryciem ok. 1 godzinę.
Krok 3 - Paszteciki z marynowanymi leśnymi grzybami foto
4
Mięso z warzywami ostudzić, następnie wszystko dwukrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Krok 4 - Paszteciki z marynowanymi leśnymi grzybami foto
5
Do mięsnej masy dodać żółtka i gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszać.
Krok 5 - Paszteciki z marynowanymi leśnymi grzybami foto
6
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do mięsnej masy i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Krok 6 - Paszteciki z marynowanymi leśnymi grzybami foto
7
Do 12 silikonowych foremek do babeczek rozłożyć 2/3 mięsnej masy. W środku każdej porcji zrobić wgłębienie.
Krok 7 - Paszteciki z marynowanymi leśnymi grzybami foto
8
Do każdego wgłębienia włożyć po trochu marynowanych grzybów leśnych (użyłam mieszanych grzybów).
Krok 8 - Paszteciki z marynowanymi leśnymi grzybami foto
9
Na wierzchu rozłożyć resztę masy mięsnej, wygładzić powierzchnię. Na wierzchu ułożyć suszoną żurawinę, lekko ją docisnąć.
Krok 9 - Paszteciki z marynowanymi leśnymi grzybami foto
10
Paszteciki piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę.
Krok 10 - Paszteciki z marynowanymi leśnymi grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 08.05.2013 06:47
Wyobrażam sobie zapach i smak tych pasztecików ... :)
Renataj 02.05.2013 08:54
Apetyczny przepis - takie paszteciki na bogato: i żurawina i grzybki marynowane. Super.
Olga_SK 01.05.2013 11:07
o! coś nowego dla mnie. ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak