Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsy z papryką w środku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 60 dag
cebula czerwona 1 szt
czosnek 2 ząbki
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 10 dag
papryka czerwona 1 strąk duży
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsy z papryką w środku

Kroki postępowania

1
Cebulę i czosnek obieramy, cebulę drobno siekamy a czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso mielone /najlepiej mieszane wołowo-wieprzowe/ przekładamy do miseczki, dodajemy cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Dokładnie wyrabiamy.
Krok 1 - Klopsy z papryką w środku foto
2
Paprykę myjemy, osuszamy, wykrawamy gniazdo nasienne i oczyszczamy z nasion. Porcje mięsa mielonego układamy "płaskim plackiem" na dłoni, na nim układamy kawałek papryki i formujemy klopsa /tak by papryka była całkowicie "oblepiona" mięsem, żeby w czasie smażenia nie przypalała się na patelni/.
Krok 2 - Klopsy z papryką w środku foto
3
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz /ja wybieram smalec/ i smażymy na nim klopsiki na złoty kolor.
Krok 3 - Klopsy z papryką w środku foto
4
Przekrojone na pół klopsiki zachęcają paprykowym uśmiechem do konsumpcji.Możemy podawać z buraczkami i ziemniakami.
Krok 4 - Klopsy z papryką w środku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 01.05.2013 08:06
smacznie się śmieją...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak