Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowo-pomarańczowe z bakaliami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 1,5 szklanka
mąka 1,5 szklanki
mleko 3 łyżki
cukier 1 szklanki
rodzynki 2 łyżki
jaja 4 sztuki
olej 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/3 łyżeczka
orzechy 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowo-pomarańczowe z bakaliami

Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy rozdrabniamy (możemy posiekać, zetrzeć na tarce albo w mikserze/robocie przy odpowiedniej końcówce tnącej). Do misy wbijamy jaja i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Gdy jaja będę ubite dodajemy cukier i ubijamy. Do ubitych jaj dodajemy stopniowo olej oraz mleko i ubijamy na niższych obrotach. Następnie stopniowo dodajemy mąkę połączoną ze szczyptą soli, proszkiem i sodą a później przyprawę do piernika. Na koniec dodajemy rozdrobnioną marchewkę, rodzynki orzechy, skórkę i mieszamy delikatnie- najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do foremki średniej wielkości i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na ok. 40-45 minut- sprawdzając pod koniec patyczkiem czy jest suche. Ciasto studzimy.Po przestudzeniu możemy je dodatkowo posmarować polewą-albo polać rozpuszczoną białą czekoladą. M

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak