Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie z żurawiną (z prodiża)

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka orkiszowa 30 dag
zakwas żytni 30 dag
woda letnia 70 dag
sól 2 łyżeczki
żurawina 15 dag
słonecznik łuskany 15 dag
mąka żytnia 70 razowa

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z żurawiną (z prodiża)

Kroki postępowania

1
Mąkę żytnią razową typ 2000 i mąkę orkiszową typ 1000 mieszamy ze sobą i dzielimy na pół. Połowę mąki umieszczamy w misce o dość dużej pojemności ok. 5 litrów. Do mąki dodajemy połowę zakwasu (15 dag), połowę letniej wody (35 dag) i wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto można zmieszać ręcznie (lecz będzie kleiło się do rąk, co nie jest komfortowe) lub mieszać mikserem, mieszadłami do wyrabiania ciasta.
Krok 1 - Chleb na zakwasie z żurawiną (z prodiża) foto
2
Dobrze wymieszane ciasto formujemy w bryłę o regularnym kształcie, przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-12 h do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chleb na zakwasie z żurawiną (z prodiża) foto
3
Gdy cisto wyrośnie, dodajemy do niego pozostałe składniki. Odkładamy jedynie ok. 5 dag słonecznika, którym ozdobimy chleb na wierzchu i od spodu. Ponownie mieszamy ze sobą składniki i przenosimy wyrobione ciasto do wysmarowanego tłuszczem prodiża. Na dnie można umieścić papier do pieczenia i posypać słonecznikiem.
Krok 3 - Chleb na zakwasie z żurawiną (z prodiża) foto
4
Powierzchnię ciasta wygładzamy i posypujemy słonecznikiem. Ciasto w formie prodiża przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie chleb jest gotowy do pieczenia. Umieszczamy formę prodiża na rozgrzanym spodzie, przykrywamy rozgrzaną górą prodiża i pieczemy 1,5h. W międzyczasie, po 40-50 min należy odkryć pokrywę prodiża, przykryć wierzch chleba papierem do pieczenia i wyłączyć spód prodiża.
Krok 4 - Chleb na zakwasie z żurawiną (z prodiża) foto
5
Upieczony chleb wykładamy na kratkę tak, żeby od dołu przepływało powietrze. Nie należy kroić chleba zanim dobrze nie wystygnie. SMACZNEGO!
Krok 5 - Chleb na zakwasie z żurawiną (z prodiża) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 28.02.2014 18:40
Chlebek wygląda bardzo apetycznie. Zjadłabym kromeczkę takiego domowego pieczywa!
MarchiochaKucharzy 29.11.2013 09:39
udany chlebek
Bernadeta1 14.07.2013 11:39
taki domowy pycha, muszę spróbować a prodiżu
fotoviderek 18.05.2013 08:13
Pyszny, domowy chlebek :)
ONY_za_kare 09.05.2013 12:00
pyszny taki chlebek!
Magda24 01.05.2013 21:27
dawno nie używałam prodiża, a chlebek jest pyszny
migotka28 30.04.2013 22:37
piękny chlebek
jozefinach 30.04.2013 15:42
Chleb wygląda bardzo smakowicie.
IwonaDD 30.04.2013 15:36
chlebek wygląda wspaniale
Poison1988 30.04.2013 14:00
ale pięknie wyrósł :) domowy najlepszy! :)
Monika-twin 30.04.2013 12:56
ten chlebek musi byc pyszny!
reniatka 30.04.2013 12:14
Świetny chlebek
ZielonyPokoik 30.04.2013 11:47
Będę musiała wypróbować.
Paolcia 30.04.2013 09:30
wygląda bardzo smacznie :) trzeba spróbować :)
mic 30.04.2013 09:28
swietny chlebek
Olga_SK 30.04.2013 09:03
uwielbiam chleb z żurawiną! świetny przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak