Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik waniliowo - krówkowy

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Maślany spód:
mąka pszena 200 g
masło 140 g
cukier puder 50 g
śmietana 30% 50 ml
proszek do pieczenia ¼ łyżeczki
Serowa masa:
cukier puder 180 g
masa krówkowa 120 g
mleko 100 ml
budyń waniliowy 2 opakowania
jajko 5 szt.
cytryna ½ szt.
Składniki dodatkowe:
kakao do oprószenia
jogurt grecki 300 g
wanilia 1 szt.
twaróg 800 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik waniliowo - krówkowy

Kroki postępowania

1
Do masła dodać cukier puder i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Połączyć składniki przy użyciu miksera.
Krok 1 - Sernik waniliowo - krówkowy foto
2
Cały czas ucierając połączyć ze śmietaną.
Krok 2 - Sernik waniliowo - krówkowy foto
3
Na samym końcu do masy dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 3 - Sernik waniliowo - krówkowy foto
4
Delikatnie połączyć składniki. Rozsmarować na dnie formy o wymiarach 25 cm x 30 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Wyjąć i ostudzić.
Krok 4 - Sernik waniliowo - krówkowy foto
5
Twaróg trzykrotnie przemielić.
Krok 5 - Sernik waniliowo - krówkowy foto
6
Żółtka utrzeć ze 180 g cukru pudru na puszystą masę.
Krok 6 - Sernik waniliowo - krówkowy foto
7
Dodać do niej zmielony twaróg i jogurt naturalny. Wymieszać.
Krok 7 - Sernik waniliowo - krówkowy foto
8
Połączyć z mlekiem, sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i proszkiem budyniowym.
Krok 8 - Sernik waniliowo - krówkowy foto
9
Na samym końcu w masę serową delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.
Krok 9 - Sernik waniliowo - krówkowy foto
10
Przygotowaną masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać masę krówkową. Połączyć składniki i wyłożyć na podpieczony spód maślany.
Krok 10 - Sernik waniliowo - krówkowy foto
11
Na warstwę krówkową wyłożyć pozostałą część masy serowej.
Krok 11 - Sernik waniliowo - krówkowy foto
12
Formę z ciastem ustawić w większej formie do połowy wypełnionej wodą. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec kolejne 70 minut. Przed podaniem sernik oprószyć kakao.
Krok 12 - Sernik waniliowo - krówkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 01.05.2013 09:38
imponujący
misia53 01.05.2013 00:08
boski ten serniczek
Papryczka 30.04.2013 22:08
ale rarytas
IwonaDD 30.04.2013 15:37
jejku ale cudowny !!!!!!!
w mojej kuchni 30.04.2013 14:13
iście królewskie ciasto..
halina17 30.04.2013 14:07
Takim pysznością nie możne się "oprzeć".
Monika-twin 30.04.2013 12:54
wygląda zechęcająco
reniatka 30.04.2013 12:16
wygląda przepysznie
czekoladka_m 30.04.2013 11:37
Wspaniale się prezentuje, a smakuje na pewno wybornie...
Beatris 30.04.2013 11:06
Wygląda na bardzo delikatny. Przepyszny.
Katarzyna/kate1980 30.04.2013 10:54
świetny przepis i super zdjęcia
Rossie 30.04.2013 10:30
bardzo proszę duży kawał i wiadro kawy :)
Magda24 30.04.2013 10:22
puszysty i pyszny
Bogusiaz 30.04.2013 10:09
super przepis
dwa pokoje z kuchnią 30.04.2013 09:51
poproszę porcyjkę :)
Renataj 30.04.2013 09:12
Wyglada bardzo kusząco.
Olga_SK 30.04.2013 09:04
wygląda cudownie!
ben-ka 30.04.2013 08:26
Jak ja bym go teraz zjadła.....tak do kawy....
iziona 30.04.2013 08:08
Piękny, musi być pyszny
Agnieszka-87-25 30.04.2013 07:54
sernik krówkowy pychota mniammm
2milutka 30.04.2013 07:51
musi być smaczny:)
malaczarna23 30.04.2013 07:31
pyszne ciasto ;)
kasienka23 30.04.2013 06:59
wygląda zachęcająco, chętnie bym takie skosztowała :)
Noruas 30.04.2013 01:12
śliczne ciasto, pyszne też
angelika14 29.04.2013 23:39
uwielbiam serniki, pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak