Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jabłkami - po prostu

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 350 g + 2 łyżki
cukier drobny 80 g
cukier brązowy 50 g
kwaśne mleko 250 ml
olej rzepakowy 50 ml
śmietana 30% 50 ml
kakao 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia ½ łyżeczki
jajko 4 szt.
jabłko 3 szt.
cytryna ½ szt.
cukier puder do oprószenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami - po prostu

Jabłka obrać. Usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić na plastry i przełożyć do szklanej misy. Skropić owoce świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Dodać do nich brązowy cukier i 2 łyżki mąki. Wymieszać.

Do osobnego naczynia wbić jaja, dodać drobny cukier, kwaśne mleko, śmietanę i olej rzepakowy. Zmiksować, do połączenia składników.

Mąkę pszenną przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Delikatnie wymieszać ze zmiksowanymi składnikami.

¾ przygotowanego ciasta przelać do formy o wymiarach 20 cm x 25 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć łyżką kakao, wyłożyć przygotowane owoce, a następnie oprószyć pozostałym kakao. Na wierzchu rozsmarować pozostałe ciasto.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175ºC przez 40 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 30.04.2013 10:55
ślicznie wygląda
malaczarna23 30.04.2013 07:30
no "po prostu"- pyszne
angelika14 29.04.2013 23:36
przepysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak