Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone z pieczoną papryką

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa (bez kości) 400 g
filet z indyka 200 g
śmietana 30% 50 ml
sos teriyaki 2 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 ½ łyżki
Pieprz biały mielony Prymat ½ łyżeczki
czosnek 2 ząbki
papryka czerwona 1 szt.
cebula biała 1 szt.
cebula czerwona 1 szt.
por 1 szt.
rozmaryn świeży do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone z pieczoną papryką

Kroki postępowania

1
Mięso oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki, a następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Krok 1 - Mielone z pieczoną papryką foto
2
Do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, drobniutko pokrojoną cebulę, sos teriyaki oraz przyprawę do mięsa mielonego. Wymieszać i wstawić do lodówki na 3 godziny.
Krok 2 - Mielone z pieczoną papryką foto
3
W tym czasie surową paprykę przekroić, usunąć z niej gniazdo nasienne, a następnie przy użyciu obieraka do warzyw usunąć skórkę (nie musi być to zrobione dokładnie). Paprykę umieścić w naczyniu do zapiekania razem z czerwoną cebulą. Oprószyć solą, białym pieprzem i skropić olejem rzepakowym. Zapiekać 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC. Wyjąć i ostudzić.
Krok 3 - Mielone z pieczoną papryką foto
4
Mięso wyjąć z lodówki. Dodać do niego pieczoną paprykę pokrojoną w kostkę, posiekaną natkę pietruszki oraz śmietanę. Wymieszać.
Krok 4 - Mielone z pieczoną papryką foto
5
Z masy mięsnej formować owalne kotleciki i układać w naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy kotlety powrzucać gałązki rozmarynu i zielone liście pora. Całość skropić olejem rzepakowym.
Krok 5 - Mielone z pieczoną papryką foto
6
Zapiekać 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC.
Krok 6 - Mielone z pieczoną papryką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 30.04.2013 14:03
wyglądają przepysznie :) świetnie przyrządzone :)
Monika58 30.04.2013 10:45
muszą smakować wybornie
KasiaK90 30.04.2013 07:39
z pieczoną papryką jeszcze nie robiłam..super ;)
beniaminek 29.04.2013 22:13
fajne danie
iwi 29.04.2013 21:00
Dobre mięsko w takiej postaci.
paulina2157 29.04.2013 20:51
takie mielone to mogę jeść
migotka28 29.04.2013 20:28
fajny pomysł na mielone

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak