Przepis i sposób przygotowania na: Chleb razowy z prażoną cebulką
Kroki postępowania
ZACZYN: Do miski wlać 4 łyżki zakwasu aktywnego, 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody wymieszać i odstawić do ciepłego miejsca pod przykryciem. Po 8 h dodać do tego samego zaczynu 100 g mąki typ 2000 żytniej i 100 ml wody.
Następnie po 9 h do w/w zaczynu dodać 80 - 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody. Odstawiać na 5 h.
Przygotować CIASTO: do przygotowanego zaczynu przesiewamy 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej i 100 g mąki żytniej oraz sól i cukier rozpuszczone w ok. 300 ml wody. Do ciasta można wsypać ziarna dyni i cebulę prażoną. Wymieszać mikserem z odpowiednimi końcówkami.