Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica wołowa w sosie z octu balsamicznego Giancarlo Russo

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wołowa 4 plastry
ocet balsamiczny 100 ml
bulion wołowy 100 ml
masło 2 łyżki
mąka do obtaczania
mięta kilka listków
oliwa 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica wołowa w sosie z octu balsamicznego Giancarlo Russo

Giancarlo Russo poleca:
Obtaczamy mięso w mące. Na patelnię wlewamy oliwę, czekamy, aż oliwa się rozgrzeje i smażymy na niej mięso po 3 minuty z każdej strony. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Układamy mięso w brytfannie i wstawiamy do piekarnika na 5 minut, aby po podaniu nie wyciekała z niego krew. Tak opieczona polędwica będzie lekko krwista tylko w środku. Należy również pamiętać, by nie nakłuwać mięsa widelcem w trakcie smażenia, gdyż spowoduje to wyciekanie soków i utratę cennych witamin. Po podpieczeniu w piekarniku przekładamy mięso na patelnię, dodajemy masło, a następnie ocet balsamiczny i listki mięty. Solimy do smaku i smażymy na ostrym ogniu, aż do odparowania bulionu i octu. Sos powinien być gęsty, lecz nie wolno dopuścić do karmelizacji octu balsamicznego. Wykładamy mięso na talerze na uprzednio przygotowany świeży szpinak i dekorujemy listkiem mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rycerz
Rycerz 01.01.2014 22:29
Ciekawy przepis
miki47 29.04.2013 13:10
smakowicie, mniam
edzik 29.04.2013 12:44
musi być naprawde pyszne
idealme 29.04.2013 12:06
ale pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak