Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny z płatkami kukurydzianymi

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwasu żytniego 2/3 szk
świeżych drożdży 50 g
płatków kukurydzianych 300 g
mąki pszennej typ 750 500 g
mąki pszennej typ 650 500 g
soli 2 łyżka
brązowego cukru 2 łyżka
letniej wody 1 l
roztopionej margaryny 5 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z płatkami kukurydzianymi

Kroki postępowania

1
Margarynę stopić i wystudzić. Świeże drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać zakwas i wymieszać. Wlać wodę i ponownie zamieszać. Następnie wsypać obie mąki i płatki oraz sól, które należy wcześniej rozdrobnić np. miksując w rozdrabniaczu. Te składniki wyrobić łyżką drewnianą aż się połączą i dodać na końcu margarynę i wyrabiać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Gotowe ciasto oprószyć mąką, miskę zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Czas wyrastania ciasta zależy od temperatury otoczenia.
Krok 1 - Chleb pszenny z płatkami kukurydzianymi foto
2
Po podwojeniu swojej objętości ciasto ponownie wyrobić i podzielić na dwie części. Foremki do pieczenia najlepiej keksowe wysmarować olejem i wysypać mąką. Ciasto przełożyć do foremek, Naciąć nożem wzorki choć to nie jest konieczne ( miałam akurat jajko rozmącone więc dodatkowo posmarowałam ciasto jajkiem, ale nie ma potrzeby ) i ponownie zakryć ściereczką i zostawić aby sobie spokojnie ciasto wyrosło.
Krok 2 - Chleb pszenny z płatkami kukurydzianymi foto
3
Chleby piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni i piec 50-60 minut w zależności od piekarnika.
Krok 3 - Chleb pszenny z płatkami kukurydzianymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 30.04.2013 08:13
Tak myślałam, że to Twój przepis bo kusisz ostatnio tymi chlebkami, oj kusisz :)
Janina 29.04.2013 12:07
Bardzo smaczny chlebek
idealme 29.04.2013 11:56
uwielbiam chleby domowej roboty!
Olga_SK 29.04.2013 11:33
zapowiada się smakowicie!
msmors 29.04.2013 11:19
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak